Svet 14.5.2019 23:26

Zala Kralj in Gašper Šantl s skladbo Sebi v sobotni finale Evrovizije

Tel Aviv, 14. maja - Zala Kralj in Gašper Šantl sta Sloveniji s skladbo Sebi pripela vstopnico v sobotni finale 64. tekmovanja za pesem Evrovizije. V finale so se uvrstili še predstavniki Grčije, Belorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Avstralije, Islandije in San Marina.

Ljubljana. Slovenska evrovizijska predstavnika 2019 Zala Kralj in Gašper Šantl. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska evrovizijska predstavnika 2019 Zala Kralj in Gašper Šantl.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, TV Slovenija. Izbor slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije EMA 2019. Zmagovalca Zala Kralj & Gašper Šantl. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, TV Slovenija.
Izbor slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije EMA 2019.
Zmagovalca Zala Kralj & Gašper Šantl.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Zala Kralj in Gašper Šantl sta resnično ostala zvesta sebi in v Tel Avivu izvedla enak nastop kot na Emi, saj, kot sta dejala, stavita na preprostost in jima največ pomeni, če se s svojim nastopom dotakneta čim več ljudi. V razglednici, ki je napovedala njun nastop, sta zaplesala na country glasbo.

V nasprotju s številnimi drugimi predstavniki se Zala in Gašper nista odločila za petje v angleščini, ampak za izvirno slovensko različico skladbe Sebi, saj se jima, kot sta zapisala v spletnem klepetu na MMC, slovenski jezik "enostavno zdi resnično krasen". Vstop Slovenije v finale sta voditelja naznanila kot zadnjega v deseterici, kar je med slovenskimi podporniki terjalo precej suspenza.

Grčiji je finale pripela v Atenah živeča grško-kanadska pevka Katerine Duska s skladbo Better Love, Belorusiji 16-letna, na družabnih omrežjih izredno priljubljena pevka ZENA s plesno skladbo Like It, Srbiji pa pevka Nevena Božović, ki izvedla skladbo Kruna, svojo prvo kantavtorsko pesem, ki jo je posvetila bodočemu možu.

Ciper je v finale popeljala Tamta, ki velja za eno najuspešnejših in vplivnejših ustvarjalcev v grški pop glasbeni industriji. Zapela je skladbo Replay. Estonski predstavnik Victor Crone je prepričal s spevno skladbo Storm, s katero sporoča, da bodo tudi hudi časi prej kot slej minili, češka mlada indie-pop zasedba Lake Malawi pa s skladbo Friend Of A Friend.

V soboto bodo v Tel Avivu ponovno nastopili še predstavnica Avstralije Kate Miller-Heidke, ki je prepričala s pesmijo Zero Gravity, ki govori o poporodni depresiji, ter s spektakularnim nastopom na drogih, kontroverzni islandski predstavniki, performativno-umetniški kolektiv Hatari, pristaši t.i. BDSM kulture in deklarirani antikapitalisti, ki so se predstavili s težkokategorno skladbo Hatrid mun sigra, ter pevec turškega porekla Serhat s skladbo Say Na Na Na, ki je zastopal San Marino.

Strokovne žirije so svoje odločitve sporočile že v ponedeljek na drugi vaji, o svojih favoritih pa so danes izrekali gledalci. Prvih deset nastopajočih v sobotnem finalu so dobili z združitvijo glasov žirij in gledalcev.

Prvi evrovizijski polfinale je nocoj z nastopom uvedla lanska zmagovalka Netta, ki je Izraelu zmago pripela z udarno plesno skladbo Toy. Med glasovanjem je gledalce med drugimi zabavala transseksualna pevka Dana International, ki je za Izrael na Evroviziji zmagala leta 1998. Gostitelji večera so bili Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub, voditelj slovenskega prenosa pa Andrej Hofer.