Svet 16.5.2019 5:30

V Pulju ponovno Dnevi slovenskega filma

Pulj, 16. maja - V Kinu Vali bodo od danes do 19. maja ponovno potekali Dnevi slovenskega filma v Pulju. Kot prvi bo v osrednjem mestnem kinu prikazan v minulem letu najbolj gledan slovenski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, na sporedu pa bodo še filmi Cankar Amirja Muratovića, Na svoji zemlji Franceta Štiglica in Rudar režiserke Hanne Slak.

Ljubljana. Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Zgodbo Gajinega sveta kot glavni lik pripoveduje 11-letna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa - pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir. Film prav tako opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti spleta.

Drugi na sporedu bo igrano-dokumentarni film Cankar scenarista in režiserja Muratovića. Projekcije se bosta udeležila režiser ter producent Rado Likon. Pozorno branje Cankarjevih del razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Spuščal se je v nenavadna razmerja, z gospodinjo in nato hčerjo pri Löfflerjevih na Dunaju, z dekleti na ljubljanskem Rožniku. Igrani in animirani prizori gledalcu odkrivajo pisateljevo zasebnost, v dokumentarnem delu pa se sooči z mitologijo, ki jo je v dobrem stoletju ustvarila cankarologija.

V nadaljevanju bodo obiskovalci Dnevov slovenskega filma v Pulju lahko videli restavrirano različico prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji ob letošnjem praznovanju 100. obletnice Štigličevega rojstva. V njegovi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Leta 1949 je bil Na svoji zemlji prikazan kot prvi slovenski film v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

Četrti film dnevov pa je večkrat nagrajeni Rudar režiserke Hanne Slak, ustvarjen po resničnih dogodkih iz življenja zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče. Zgodba filma aktualizira še zmeraj odprta vprašanja povojnih grobišč, saj rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se rudar zoperstavi zunanjemu svetu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC), ki dogodek organizira ob sodelovanju Slovenskega kulturnega društva Istra Pulj in Kina Valli. Glavni pokrovitelj je urad za Slovence in zamejce po svetu, so sporočili s SFC.