Slovenija 15.5.2019 18:09

Majski salon ZDSLU se letos posveča slikarstvu v razširjeni obliki

Ljubljana, 15. maja - V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo drevi odprli Majski salon ZDSLU 2019 in razglasili nagrajence. Letošnji salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) se posveča slikarstvu, ki, kot je na današnji novinarski konferenci povedal idejni vodja letošnjega salona akademski slikar Bojan Gorenec, ostaja še kako živo.

Ljubljana. Narodni muzej Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodni muzej Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Majski salon, ki ga ZDSLU pripravlja od leta 1909, po besedah predsednika zveze Aleša Sedmaka prinaša pregled likovne produkcije v zadnjih dveh letih v Sloveniji. Zaradi velikega števila sodelujočih avtorjev so se letos odločili za salonsko postavitev.

Ker skozi Majski salon skušajo slediti dinamiki na področju likovne ustvarjalnosti, so ga pred dvema letoma posvetili videu in novim medijem, lani grafiki in letos slikarstvu. V zadnjih letih k sodelovanju povabijo svoje člane, tako so letos kot idejnega vodjo povabila Bojana Gorenca.

Gorenec je selekcijo prispelih del zaupal mlajšim članom ZDSLU, ki so jih izglasovali med dobitniki priznanja Riharda Jakopiča. Selektorji Viktor Bernik, Tina Dobrajc in Uroš Potočnik so se pri izboru odločili za inkluzivnost oziroma za predstavitev vseh prispelih prijav na razstavi, teh je 114. S tem, ko so odprli vrata vsem avtorjem in ponudili vpogled v dejansko stanje likovne produkcije članov ZDSLU, je razstava dejansko pridobila salonsko obliko vpogleda po horizontu likovnega dogajanja članov društva.

Majski salon letos nosi naslov Slika - Ali obstaja kakšna spodbuda, ki je močnejša od tistega, kar prihaja iz naše osebne domišljije? Kot je v katalogu zapisal Gorenec, je zanimivo, da se kljub velikemu tehnološkemu razvoju slikarstvo, ki je rezultat ročnega dela, obstalo in se močno razširilo, celo ostalo nezamenljivo. "Res je, da se funkcija umetnosti znotraj človeških dejavnosti razlikuje od vseh ostalih, a potrebno je omeniti, da se slikarstvo ni izkazalo samo kot eden od medijev, temveč da stoji na presečišču, kjer inkorporira različne vplive in pomaga pri nastajanju novih zvrsti umetnosti," je dodal.

Kot je povedala kustosinja in predstavnica za stike z javnostmi ZDSLU Olga Butinar Čeh, so na Majskem salonu zastopani avtorji vseh generacij iz vseh devetih regionalnih društev, ki se slikarstva lotevajo na različne načine. Interni razpis, ki so ga pripravili v sodelovanju z Gorencem, je namreč dopuščal vse slikarske tehnike in dimenzije ter eksperimente.

Nagrajence je izbrala žirija, ki jo sestavljajo predstavniki ali predsedniki umetniških svetov devetih regionalnih društev. Nagrado Majskega salona 2019 prejme Milena Gregorčič zaradi "prepričljive likovne govorice, kjer lastne notranje pokrajine slikarsko sugestivno prenaša v tretjo dimenzijo in ob uporabi inovativnih materialov - nosilcev, obvladuje slikarski medij", je svoj izbor utemeljila žirija.

Priznanji Majskega salona prejmeta Boštjan Jurečič zaradi "kvalitetne obravnave človeške figure in obvladovanja barve ter vsebine na likovni površini" ter Miha Štrukelj za "vrhunsko obvladovanje likovne površine in vnosa figuralike", piše v utemeljitvi. Priznanje za mladega avtorja pa je žirija namenila Kaji Urh zaradi "razparceliranja slike, ki deluje kot elektronski medij in prepričljive barvne palete ter dogajanja na sliki in zaradi kvalitetne izvedbe".

Majski salon, ki ga Narodni muzej Slovenije na Metelkovi letos gosti četrto leto, spremlja katalog z reprodukcijami del sodelujočih avtorjev.