Na hitro prelistano 18.5.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. maja - Založba Mladinska knjiga je izdala roman Labirint duhov Carlosa Ruiza Zafona, založba Učila International Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni 2 Bena Brooksa. Založba INZ je izdala knjigo Slovenska industrija od nastanka do danes avtorjev Aleksandra Lorenčiča in Jožeta Prinčiča, založba Miš slikanico Kaj sploh je to? avtorice Tine Bilban.

Ljubljana Knjiga Tine Bilban z naslovom Kaj sploh je to? Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Tine Bilban z naslovom Kaj sploh je to?
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Bena Brooksa z naslovom Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni 2. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Bena Brooksa z naslovom Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni 2.
Foto: STA

Ljubljana Roman Carlosa Ruiza Zafona z naslovom Labirint duhov. Foto: STA

Ljubljana
Roman Carlosa Ruiza Zafona z naslovom Labirint duhov.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Aleksandra Lorenčiča in Jožeta Prinčiča z naslovom Slovenska industrija od nastanka do danes. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Aleksandra Lorenčiča in Jožeta Prinčiča z naslovom Slovenska industrija od nastanka do danes.
Foto: STA

LABIRINT DUHOV - ZADNJI IZ ZAFONOVE SERIJE POKOPALIŠČE POZABLJENIH KNJIG

Labirint duhov je Zafonov sklepni, četrti roman kultne serije Pokopališče pozabljenih knjig. Skrivnostna Alicia je ena najboljših agentk španske tajne policije. Med opravljanjem posebne naloge naleti na redko knjigo, ki jo pripelje do knjigarnarja Daniela Sempera in Fermina. Skupaj se odpravijo po sledi dolgo zamolčanih grozodejstev iz časa Francove diktature, bralcu pa osvetlijo tudi začetek zgodbe o Pokopališču pozabljenih knjig, so zapisali pri založbi.

Kot so še zapisali, roman, ki ga je prevedla Veronika Rot, razgrinja temačno preteklost Barcelone v prelomnih obdobjih 20. stoletja, naseljeno tako z magičnimi bitji kot resničnimi zgodovinskimi dejstvi. Gre za zločine španske državljanske vojne in Francovega režima, ko je totalitaristični režim svoje nasprotnike, ki jih ni pokončal, strpal v vojaško trdnjavo Montjuic. Pomagači režima so jim odvzeli otroke in jih dali premožnim predstavnikom režima, ki niso mogli ali niso želeli imeti svojih otrok. Uradna ocena je, da je v času španske državljanske vojne na ta način izginilo skoraj 300.000 otrok.

Katalonski pisatelj je roman Senca vetra, ki je prvi iz serije Pokopališče pozabljenih knjig, izdal leta 2001. Sledila sta Igra angela leta 2008 in Ujetnik nebes leta 2011.

ZGODBE ZA FANTE, KI SI DRZNEJO BITI DRUGAČNI 2 - NEVERJETNE ZGODBE POSAMEZNIKOV, KI SO SLEDILI SVOJIM SANJAM

Knjiga je nadaljevanje zelo priljubljene knjige Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni, prodajne uspešnice, ki je, kot so zapisali pri založbi, spremenila življenja neštetih fantov po vsem svetu, saj jim je vlila samozavest, da so ostali zvesti sami sebi.

Kaj imajo skupnega nogometaš Kylian Mbappe, filozof Sokrat in pevec Ed Sheeran? Vsi so se uprli pričakovanjem, plavali proti toku in sledili svojim sanjam, čeprav so se na poti srečali z neskončno vrsto ovir in težav, ki so se zdele nepremagljive. Njihove zgodbe so neverjetne, prav tako kot zgodbe priljubljenega mladinskega pisatelja Ericha Kästnerja, najboljšega plavalca vseh časov Michaela Phelps in drugih navdihujočih fantov, o katerih je mogoče prebrati v knjigi.

Brooksovo knjigo je z ilustracijami opremil Quinton Winter. V slovenščino jo je prevedla Maja Kogej.

SLOVENSKA INDUSTRIJA OD NASTANKA DO DANES - SVOJEVRSTEN LEKSIKON SLOVENSKE INDUSTRIJE

Spreminjanje slovenske družbe iz agrarne v industrijsko in post-industrijsko je bil dolg in kompleksen proces. Podjetja so nastajala, se lastniško spreminjala, rasla in številna tudi propadla. Seznam tovarn, ki so propadle konec 80. let minulega stoletja in po letu 1990, je zelo dolg. Tudi zato, da številna podjetja in blagovne znamke, ki so nam bila v ponos, ne potonejo v pozabo, odločitev in motivacija za nastanek pričujočega dela, so zapisali pri založbi.

Knjiga prikazuje gospodarski razvoj od srede 19. stoletja do danes: glavne industrijske panoge, ki nastajajo in izginjajo na slovenskem ozemlju, znotraj tega pa tudi panožno najpomembnejša podjetja ter položaj slovenske industrije v posameznih državnih tvorbah, še posebej v Jugoslaviji, v kateri je Slovenija postopoma postala vodilna industrijska sila. Gre za neke vrste "leksikon" slovenske industrije. Dobrodošla bo mnogim poklicem in profilom, zlasti pa samemu gospodarstvu, ki ga obravnava. Knjiga je izšla v zbirki Razpoznavanja/Recognitiones.

KAJ SPLOH JE TO? - KAJ JE STRAH, LJUBEZEN, ODLOČITEV, SMISEL ALI MIKROB

V knjigo je vključenih 25 različnih besed iz vsakdanjega življenja, ki jih je avtorica poskušala pojasniti na čim bolj preprost način, razumljiv osnovnošolcem. Vsaka beseda je razložena v svojem poglavju, ki ga dopolnjujejo domišljene ilustracije Ivana Mitrevskega, ki besedo pojasnijo še z zgovornimi podobami. Avtorji so besede, izbrane v tej knjigi, postavili v svoje zgodbe in jih povezali z drugimi besedami. Tako njihove zgodbe dopolnjujejo odgovore na vprašanje, kaj sploh je strah, ljubezen, odločitev, smisel ali mikrob.

Kot so zapisali pri založbi, so v knjigi pojasnjene besede, s katerimi se kar naprej srečujemo, redko pa se pogovarjamo o tem, kaj sploh pomenijo, pa čeprav jih lahko razumemo zelo različno. Za pomoč pri izboru so prosili mlade in izbrali tiste besede, ki se jim zdijo najbolj zanimive, pomembne ali pa nerazumljive. Na koncu poglavij so predlagane še druge knjige, ki jih velja prebrati, da bi bolje razumeli v poglavju pojasnjeno besedo, ali kateri film pogledati.