Svet 17.5.2019 5:30

Mariborski literati gostujejo v nemškem Marburgu v okviru pobratenih mest

Weimar, 17. maja - Ob 40-letnici prijateljstva med Mariborom in Marburgom bodo v tem nemškem mestu gostovali mariborski literati Petra Kolmančič, Kristina Kočan in Tomo Podstenšek. V sklopu projekta Literatura pobratenih mest se bodo tam predstavljali od danes do ponedeljka, pridružila se jim bo tudi prevajalka Urška P. Černe.

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor. Pesnica Petra Kolmančič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor.
Pesnica Petra Kolmančič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Literati in prevajalka bodo imeli v Marburgu več nastopov na različnih lokacijah, kjer bodo predstavili svoja literarna dela tako v slovenskem jeziku kot v prevodu. Srečali se bodo z nemškimi kolegi, s katerimi se bodo pogovarjali o izidu dvojezične literarne antologije literatov iz Maribora in Marburga, so sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Gostovanje je del projekta Literatura pobratenih mest, v sklopu katerega so lani pod okriljem literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru gostili literate iz Nemčije. Mariborska knjižnica in Mladinski kulturni center Maribor sta takrat pripravila prvo iz serije literarnih izmenjav s pobratenimi mesta Maribora.

Na različnih prizoriščih v Mariboru so se aprila 2018 predstavili trije literarni ustvarjalci iz Marburga - predsednik literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, pesnik Ludwig Legge, profesor in pisatelj Horst Schwebel ter pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon. Aprila letos pa so gostovali trije literati iz pobratenega avstrijskega Gradca: pisateljica in urednica revije Lichtungen Andrea Stift-Laube, književnica in performerka Kinga Toth ter književnik Andreas Unterweger. Prevode za obe gostovanji je priskrbela Urška P. Černe.

Zdaj sledita povratna obiska mariborskih literatov, najprej v Marburgu v organizaciji društva Neue Literarische Gesellschaft in s podporo Slovenskega kulturnega centra, ki deluje v okviru slovenskega veleposlaništva v Berlinu, oktobra pa še v Gradcu v organizaciji revije Lichtungen.