Slovenija 17.5.2019 8:00

V mariborski Operi premiera Fausta

Maribor, 17. maja - V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bodo danes premierno uprizorili opero Faust skladatelja Charlesa Gounoda. Nova mariborska postavitev enega najbolj priljubljenih del francoske operne literature bo izvedena pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Francoski skladatelj Charles Gounod, ki ni skrival svoje fasciniranosti nad srednjeveško cerkveno mistiko, je s svojo glasbeno upodobitvijo Fausta po motivih tragedije Johanna Wolfganga Goetheja dosegel velik mednarodni uspeh in umetniški vrhunec, ki ga bo po navedbah SNG Maribor mogoče v vsej bleščeči spektakularnosti doživeti v novi mariborski postavitvi.

Italijanski režiser Pier Francesco Maestrini je v Mariboru postavil na oder že več oper, med drugim Verdijevo Aido ter Rossinijevo Italijanko v Alžiru. Pri slednji je z njim sodeloval tudi Gianluca Martinenghi, ki je mariborskemu občinstvu prav tako že dobro znan.

V naslovni vlogi bosta nastopila Martin Sušnik in Tatsuya Kashi, v vlogi Mefista Peter Martinčič. Podeželsko dekle Marguerite bosta upodobili Sabina Cvilak in Andreja Zakonjšek Krt, Valentina bo odpel Jaka Mihelač, Siebel bo Jadranka Juras, Marta bo Dada Kladenik, Wagner pa Marko Mandir.

V Mariboru so to opero prvič uprizorili 14. marca 1905 v nemškem Mestnem gledališču, v slovenskem Narodnem gledališču v Mariboru pa decembra 1922. Zadnjič in petič po drugi svetovni vojni so v Mariboru uprizorili Fausta v sezoni 2006/2007 v režiji Alessia Pizzecha.