Slovenija 18.5.2019 7:30

V Muzeju Novejše zgodovine Slovenije bodo odprli retrospektivo Edija Šelhausa

Ljubljana, 18. maja - V Muzeju Novejše zgodovine Slovenije bodo drevi odprli pregledno razstavo fotografij slovenskega fotoreporterja Edija Šelhausa (1919-2011). Pripravili so jo ob 100-letnici Šelhausovega rojstva, po besedah kustosinje Jožefe Šparovec pripoveduje tako o Šelhausovem delu fotoreporterja kot tudi o njegovem zasebnem življenju.

Ljubljana. Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Postavitev je razdeljena v štiri tematske sklope. Prvi predstavi obdobje med drugo svetovno vojno. Med letom 1944 in osvoboditvijo maja 1945 je Šelhaus kot partizanski fotoreporter posnel dragocene, verodostojne dokumente časa, predvsem življenja v zaledju.

Sledi obdobje med letoma 1945 in 1955. Šelhaus je po vojni do leta 1955 živel v Trstu, kjer je med letoma 1945 in 1948 kot filmski snemalec predvsem na območju cone A za slovenski Filmski obzornik in jugoslovanske Filmske novosti beležil aktualne dogodke nemirnega časa, ko se je odločalo o meji med Jugoslavijo in Italijo. Kot fotoreporter je takrat sodeloval tudi s časopisoma Primorski dnevnik in Il Lavoratore. Po letu 1948 je kot priložnostni fotograf beležil predvsem vsakdanje življenje.

Tretji skop predstavi obdobje med letoma 1958 in 1972, ko je bil v kot fotoreporter zaposlen pri Slovenskem poročevalcu, Delu in Tovarišu. V tem obdobju je bil kot "leteči" fotoreporter na lovu za aktualnimi dogodki in zanimivostmi po Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in tudi tujini. Kot je na vodstvu za novinarje poudarila kustosinja, je imel Šelhaus izjemen čut in mu ni bilo potrebno naročati, kaj naj fotografira. Že navsezgodaj je v objektiv svojega fotoaparata ujel številne motive in jih prinesel na uredništvo.

Zadnji razstavni sklop predstavi obdobje po letu 1972, ko se je upokojil. Kljub temu je aktivno deloval skoraj vse do smrti leta 2011. Izbrane fotografije simbolično prikazujejo tematske sklope, s katerimi se je takrat ukvarjal, med drugim koroške Slovence z njihovim bojem za manjšinske pravice, osamosvajanje Slovenije in športne dogodke.

Postavitev dopolnjujejo Šelhausovi osebni predmeti - med drugim družinske fotografije, dokumenti, nagrade, njegov fotoaparat leica, pisalni stroj, filmsko gradivo in odlomki avdio posnetkov Šelhausovih pripovedovanj. Razstavo spremlja bogat katalog.