Slovenija 20.5.2019 9:11

Kritiško sito Jerneju Županiču za roman Mamuti

Ljubljana, 20. maja - Nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2018 je Društvo slovenskih literarnih kritikov v soboto podelilo Jerneju Županiču za roman Mamuti. Za nagrado so bili nominirani še Alenka Jovanovski za pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj, Kaja Teržan za pesniško zbirko Krog in Andrej Tomažin za zbirko kratke proze Anonimna tehnologija.

O nagrajencu je odločal kritiški forum v sestavi: Tina Bilban, Kaja Blazinšek, Matej Bogataj, Leonora Flis, Jelka Kernev Štrajn, Aljaž Koprivnikar, Petra Koršič, Aljaž Krivec, Barbara Leban, Goran Potočnik Černe, Diana Pungeršič, Anja Radaljac, Maja Šučur in Manja Žugman. Po pogovorih z nominiranci so Županiču nagrado izročili v soboto na sejemskem prizorišču pred Moderno galerijo v sklopu 24. slovenskih dnevov knjige.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo največ glasov kritiške žirije. Na tak način želimo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca, so zapisali v društvu.

Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli, Maruša Krese za roman Da me je strah?, Davorin Lenko za roman Telesa v temi, Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah, Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi, Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev in Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal.