Slovenija 21.5.2019 0:30

Druga godba s 16 koncerti v Ljubljani in Mariboru

Ljubljana, 21. maja - V Ljubljani se danes začenja 35. mednarodni festival Druga godba, ki bo v petih dneh postregel s 16 koncerti izvajalcev različnih glasbenih žanrov, od severa Evrope do juga Afrike. Med njimi bodo ameriški kitarist Yonatan Gat ter ukrajinska in britanska zasedba DakhaBrakha in Kokoroko. Zaključni festivalski dan bo potekal v Mariboru.

Ljubljana, Cankarjev dom. Vodja programskega odbora Druga Godba Bogdan Benigar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Vodja programskega odbora Druga Godba Bogdan Benigar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

S petdnevnim programom se Druga godba vrača v "stari format", potem ko je bil festival zadnja leta nekoliko krajši. Po besedah vodje programskega odbora Druge godbe Bogdana Benigarja bo letošnja festivalska edicija ena bogatejših v zadnjem času.

Skupno bo festival prinesel 16 koncertov izvajalcev iz 11 držav. V Ljubljani bodo potekali v Kinu Šiška, Cankarjevem domu in AKC Metelkova mesto. Med drugim se na Drugo godbo vrača južnoafriška zasedba The Brother Moves On, tokrat obogatena s slovenskim pianistom Bowrainom, na pobudo Druge godbe bodo prvič skupaj nastopili helsinški trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor, Irena Tomažin pa bo predstavila novi projekt iT: Another Crying Game. Ob njih festival predstavlja še britansko zasedbo Ill Considered ter trobentačico Lauro Jurd s skupino Dinosaur.

Z vzhoda se poleg ene trenutno najpopularnejših evropskih zasedb DakhaBrakha vrača tudi Estonka Maarja Nuut, prvič pa se bo v Ljubljani predstavila številka ena nove poljske jazzovske scene Maciej Obara. Z zahoda med drugim prihaja zasedba Liniker e os Caramelows s samosvojo različico brazilskega funka soula.

Medtem ko je festival zadnji dve leti gostoval v Piranu, se tokrat ob sobotnem zaključku podaja v Maribor, kjer bodo nastopili poljski trio Sutari, slovenska zasedba Bakalina Velika in zasedba BCUC iz Južnoafriške republike.

Skupaj s šestimi evropskimi mesti festival sodeluje tudi v projektu Jazz Connective, v sklopu katerega bo na Drugi godbi od danes do četrtka potekal konferenčni program.