Svet 21.5.2019 6:00

V Düsseldorfu pregledna razstava umetnika Aija Weiweija

Düsseldorf, 21. maja - V nemški umetnostni galeriji Kunstsammlung NRW v Düsseldorfu je na ogled razstava del kitajskega umetnika in borca za človekove pravice Aija Weiweia. Razstava vključuje nekatere od umetnikovih najbolj dovršenih in masivnih instalacij, razteza pa se skozi dve muzejski zgradbi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Schwerin. Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Schwerin.
Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Weiwei je aktivistični umetnik in umetniški aktivist," je ob razstavi dejala vodja zbirke in ena izmed kustosinj razstave Susanne Gaensheimer. Dve izmed Weiweijevih najbolj slavnih del, ki tehtata več kot 100 ton, sta postavljeni na ogled v glavni muzejski stavbi. Med njima je delo Straight (Raven), ustvarjeno iz 164 ton jekla, ki je bilo razporejeno, zravnano in vstavljeno v votle lesene hlode.

Kovinski nosilci instalacije so bili del ruševin kitajske šole, ki se je zrušila v uničujočem potresu leta 2008. Na steni za skulpturo se nahajajo imena tisočih otrok, ki so tedaj izgubili življenje.

Morda najbolj osupljivi del razstave je delo Sunflower Seeds (Sončnična semena) iz leta 2010. Instalacija s površino 650 kvadratnih metrov, zajema 100 ton porcelanastih sončničnih semen, ročno pobarvanih na Kitajskem in oblikovanih v ogromno oglato strukturo, ki deluje neskončno.

Ai Weiwei je preživel 81 dni v kitajskem zaporu leta 2011, po izpustitvi pa je pobegnil iz države in se ustalil v Berlinu. Svoje ujetništvo je upodobil v delu, ki ljudem omogoča, da dobesedno pokukajo skozi luknje v železni strukturi ter si ogledajo podobe njegovega življenja v zaporu.

Umetnik odkrito komentira nabor političnih tem, vključno s priseljevanjem. Umetniško delo Laundromat (Pralnica) tako vsebuje 40 stojal oblačil, ki so jih za seboj pustili begunci, potem ko so oblasti izpraznile grški begunski tabor v kraju Idomeni.

Podobno sporočilno noto ima Weiweijevo delo, ki zajema gumijasti čoln, v katerem so potniki predstavljeni kot prikazni, čoln pa kot plovilo smrti. "Tudi jaz sem migrant," je izjavil Ai Weiwei.

Razstavo, ki naj bi bila največja predstavitev umetnikovih del v Evropi, je organizirala umetniška zbirka nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. Na ogled bo do 1. septembra.