Slovenija 24.5.2019 7:00

V mariborskem Mestnem parku bo odmevala opera

Maribor, 24. maja - V okviru festivala Ezl ek bodo nocoj v mariborskem Mestnem parku ponovno priredili operno noč na prostem, ki vsako leto pod krošnje tamkajšnjih dreves privabi na tisoče ljudi. V soboto bosta sledila humanitarni pohod in tradicionalni Poklon Ezl eku ter v nedeljo mestni piknik.

Maribor. Mariborski Mestni park. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mariborski Mestni park.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Operna noč v Mestnem parku, ki bo potekala peto leto zapovrstjo, je koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor na prostem, na katerem bodo letos pod taktirko Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Martin Sušnik, Andreja Zakonjšek Krt ter operni zbor. Program sestavljajo najbolj priljubljene operne arije skladateljev, kot so Johann Strauss, Gaetano Donizetti, Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, Gioacchino Rossini in Giacomo Puccini.

Letošnji koncert je uvod v praznovanje stoletnice obstoja Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, njegov častni pokrovitelj pa je predsednik vlade Marjan Šarec, ki bo po napovedih tudi nagovoril goste koncerta.

V soboto bo v Mestnem parku dobrodelno društvo Koraki za korakce izvedlo že 12. dobrodelni pohod. Z zbranimi sredstvi bodo Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca pomagali pri projektu za dolgotrajno oskrbo otrok s posebnimi potrebami, Osnovno šolo Fram pa opremili z gibalnico.

Še istega dne bo tradicionalni Poklon Ezl eku z glasbenim in kulturnim programom na Grajskem trgu. Prav iz tega dogodka, ki ga je društvo Ezl ek vrsto let prirejalo v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria v Mariboru, se je pred petimi leti razvil festival.

Festivalsko dogajanje se bo zaključilo v nedeljo z Mestnim piknikom v parku. Piknik košarice bodo z izdelki lokalnih ponudnikov pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Ker večina dogajanja poteka v Mestnem parku, kjer so drevesa stara tudi več kot 140 let, območje pa je zavarovano kot spomenik oblikovne narave, organizatorji festivala pozivajo obiskovalce k ustreznemu vedenju. Držijo naj se hoje po utrjenih površinah, pse naj imajo pripete na povodcih in za njimi počistijo, smeti naj mečejo v koše. Na dogodek naj pridejo peš ali uporabijo javni potniški promet ter si tako prihranijo čas pri iskanju parkirnega prostora ali se izognejo posledicam napačnega parkiranja.