Na hitro prelistano 25.5.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. maja - Pri založbi *cf je izšla knjiga Beverly J. Silver Delavska moč, pri založbi ZRC in Litera pa monografija Nikola Tesla: Problem povečevanja človeške energije, ki jo je prevedel in s spremno besedo opremil Tibor Hrs Pandur. Založba Miš je izdala knjigo Janje Vidmar Zalo sreča pamet, Mladinska knjiga pa priročnik Skupaj premagujmo travme in stres.

Ljubljana. Monografija avtorice Beverly J. Silver z naslovom Delavska moč ter podnaslovom Delavska gibanja in globalizacija od 1870. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija avtorice Beverly J. Silver z naslovom Delavska moč ter podnaslovom Delavska gibanja in globalizacija od 1870.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Janje Vidmar z naslovom Zalo sreča pamet. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Janje Vidmar z naslovom Zalo sreča pamet.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Skupaj premagujmo travme in stres avtorjev Petra A. Levinea in Maggie Kline. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Skupaj premagujmo travme in stres avtorjev Petra A. Levinea in Maggie Kline.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija o delu Nikole Tesle z naslovom Problem povečevanja človeške energije. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija o delu Nikole Tesle z naslovom Problem povečevanja človeške energije.
Foto: STA

DELAVSKA MOČ - TEORETSKO DELO O KONFLIKTU MED KAPITALOM IN DELOM

Monografija s podnaslovom Delavska gibanja in globalizacija od 1870 prinaša analizo zgodovine toka kapitala, ki poskuša s svojim begom in reorganizacijo produkcijskih razmerij omejiti moč dela. Avtorica svoje teze utemeljuje na podlagi podatkov o 91.947 delavskih nemirih v 168 državah med letoma 1870 in 1996, ki jih je zbrala Raziskovalna skupina za svetovno delavstvo. Konflikt med kapitalom in delom se izkaže za ključno gonilo globalizacijskih procesov, ki so v knjigi prikazani izrazito materialno, kot način discipliniranja dela in ohranjanja profitne stopnje. Avtorica v razpravo o produkcijskih procesih vnaša vprašanje geografije, s čimer pokaže, da v globaliziranem svetu prostor ne izginja, temveč se njegov pomen celo krepi. Obenem avtorica ugotavlja, da se kapital ne peha zaradi lastne notranje logike, ampak ga v to sili organizirano delo.

Beverly J. Silver je profesorica na oddelku za sociologijo na Univerzi Johns Hopkins in direktorica Arrighi Centra za svetovne študije. Njeno raziskovanje je osredotočeno na probleme razvoja, dela in družbenih konfliktov, ki jih analizira prek svetovno-zgodovinske metode. Za knjigo Delavska moč je leta 2005 prejela prestižno nagrado Ameriškega sociološkega društva Distinguished Scholarly Publication Award.

PROBLEM POVEČEVANJA ČLOVEŠKE ENERGIJE - OBSEŽNA MONOGRAFIJA O DELU NIKOLE TESLE

Problem povečevanja človeške energije je Nikola Tesla objavil leta 1900 v Century Magazine in velja za osrednji spis v njegovem opusu. V tej poljudni znanstveno-filozofski razpravi je na podlagi spoznanj, pridobljenih na eksperimentalni postaji, ki jo je med 1899 in 1900 zgradil v Colorado Springsu, podal razloge za raziskave, ki so ga pripeljale do razvoja brezžičnega sistema prenosa električne energije, kasneje utelešenega v prototipu postaje Wardenclyffe na Long Islandu v New Yorku. Tesle je raziskal tudi možnosti izdelave t.i. samogibnega toplotnega motorja, ki bi vso pogonsko moč črpal neposredno iz okolja, ter predstavil izum prvega teleavtomata - daljinsko upravljane ladjice in s tem postavil temelje sodobni radiotehniki, daljinskemu upravljanju in eksperimentalni robotiki. Ob pomanjkanju Teslovih izvirnih spisov v slovenskem jeziku ta obsežna znanstvena monografija uteleša pomemben doprinos k predstavitvi Teslovega dela v slovenskem prostoru. Namenjena je tako strokovnemu kot širšemu bralstvu.

Izčrpna spremna študija Hrsa Pandurja z naslovom Teslova hybris in zakoni narave s pomočjo odlomkov Teslovega preostalega obsežnega opusa in s komentarji ter napotki na raziskovalce na tem področju, predstavlja zgodovinsko in idejno ozadje Teslove fizike in filozofije. Nudi tudi kritično analizo in kronološki pregled razvoja Teslovega globalnega sistema distribucije brezžične energije ter osvetli ekonomsko in politično ozadje tega Teslovega največjega in neudejanjenega izuma, predstavljenega v razpravi kot rešitev problema povečevanja človeške energije. Knjiga je opremljena tudi s prilogo obsežnega izbora Teslovih originalnih obravnavanih in citiranih patentov. Knjiga je izšla v sodelovanju s Paraliterarnim društvom I.D.I.O.T. - IDBOOKS.

ZALO SREČA PAMET - HUMORNO DELO O PODVIGIH DEKLICE ZALE

Knjiga Zalo sreča pamet je prvi del odštekane in zabavne zbirke Zala Zgaga. "Zala je prvovrstna zgaga, ki včasih ne premisli najbolje vsega, kar ji pride na misel. Zato je njena najboljša prijateljica Neža poskusni zajček za njene dobronamerne teorije, ki naj bi ji pomagale (...) a te se običajno sprevržejo v risanki podobno burlesko, ki jo Janja Vidmar slikovito opiše z žmohtnim izrazjem. Falotske ilustracije Mateja de Cecca pa pripomorejo, da ob vsaki novi Nežini buški najprej sočutno zamižimo, potem pa planemo v krohot," je o knjigi zapisal Boštjan Gorenc - Pižama.

Janja Vidmar (1962) je ena najvidnejših slovenskih mladinskih pisateljic. S pisateljevanjem je začela v začetku 90. let. Poleg knjig za otroke in mladino piše tudi scenarije za otroške oddaje. V Cobissu je pod njenim imenom mogoče najti blizu 80 del. Njene knjige so prevedene v hrvaški, nemški in italijanski jezik. Skozi zgodbe opozarja na številne tabu teme ali težave, kot so ksenofobija, drugačnost, družinsko nasilje, bolezenske motnje hranjenja, osamljenost, nerazumevanje z odraslimi ali vrstniki, ki pestijo današnjo družbo.

SKUPAJ PREMAGUJMO TRAVME IN STRES - PRIROČNIK NA TEMO PREMAGOVANJA TRAVM PRI OTROCIH

V knjigi Skupaj premagujmo travme in stres avtorjev Petra A. Levinea, ki je razvil metodo somatskega doživljanja za premagovanje travm, in Maggie Kline se teorija priznanih strokovnjakov odlično prepleta s primeri iz prakse in vajami, ki jih lahko izvajamo z otrokom, zlasti prek igre, ustvarjanja in pogovorov. Napotki so konkretni in praktični ter vsi namenjeni temu, da otroku pomagamo utrditi zaupanje vase ter notranjo moč, s čimer krepimo njegovo samozavest in psihično odpornost. Za prevod priročnika je poskrbela Seta Oblak.