Svet 22.5.2019 5:00

Mednarodni man booker za Jokho Alharthi

London, 22. maja - Mednarodno nagrado man booker je v torek zvečer kot prva arabska avtorica doslej prejela Jokha Alharthi za roman, v angleščini naslovljen Celestial Bodies. V romanu je opisana postkolonialna evolucija njenega rodnega Omana skozi ljubezni in izgube treh sester.

Prestižno, 57.000 evrov vredno literarno nagrado za v angleščino prevedena in v Veliki Britaniji izdana dela avtoric in avtorjev z vsega sveta, si bosta enakovredno razdelili avtorica in prevajalka Marilyn Booth, ki poučuje arabsko literaturo na Univerzi Oxford.

Žirija je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v utemeljitvi zapisala, da roman Celestial Bodies ponuja bogat, angažiran in poetičen vpogled v družbo v tranziciji in v navidezno nepomembna življenja. V ospredju romana so sestre Mayya, Asma in Khawla, ki živijo v omanski vasici in so priče prehodu svoje države iz tradicionalne v kompleksno moderno družbo. Avtorica v delu razkriva tudi njihovo družinsko zgodbo ter ljubezenske zveze.

Predsednica žirije Bettany Hughes je po pisanju AFP presodila, da nagrajeni roman razkriva tudi nekatere moteče elemente naše skupne zgodovine, ob tem pa se subtilno upira klišejem, ki se tičejo rase, spola in suženjstva.

Jokha Alharthi (40) je pred romanom Celestial Bodies izdala dve zbirki kratkih zgodb, knjigo za otroke in tri romane v arabskem jeziku. Na Univerzi v Edinburghu je študirala klasično arabsko poezijo, trenutno pa poučuje na Univerzi Sultan Qaboos v omanskem Maskatu.

Za nagrado so bile letos nominirane tudi francoska avtorica Annie Ernaux za roman Leta, nemška pisateljica Marion Poschmann za roman The Pine Islands, čilska avtorica Alia Trabucco Zeran za roman The Remainder ter poljska pisateljica Olga Tokarczuk, ki je žirijo mednarodnega man bookerja lani prepričala s prevodom dela Beguni. Tokrat je bila nominirana za roman Pelji svoj plug čez kosti mrtvih.

Edini moški v ožji konkurenci za nagrado pa je bil kolumbijski pisatelj Juan Gabriel Vasquez z romanom The Shape Of The Ruins.