Svet 27.5.2019 5:00

V Bangkoku se predstavljajo slovenski pionirji video umetnosti

Bangkok, 27. maja - Mariborska GT22 in Fundacija Sonda soorganizirata razstavo Pionirji video umetnosti iz Tajske, Slovenije in Norveške (od leta 1980), ki je trenutno na ogled v Bangkoku. Kot izpostavljajo kuratorji, gre za enega izmed možnih retrospektivnih kronoloških pregledov polja video umetnosti treh različnih kontekstov, treh različnih držav.

"Vsaka selekcija je zgolj selekcija, ki odpira nova in nova vprašanja ter ponuja arhivsko-analitično delo, ki nas še čaka," je ob tem dodal Miha T. Horvat iz Fundacije Sonda. Je eden od treh kuratorjev razstave, ki je od 9. maja do 30. junija postavljena v Bangkoškem centru za umetnost in kulturo (BACC).

Mednarodna skupinska video razstava primerja umetnostne sloge, umetniške pozicije in prakse, ki se pojavljajo oziroma so se zgodovinsko gledano v polju video umetnosti pojavile v jugovzhodni Aziji, Evropi in Skandinaviji. Razstava ponuja pregled in predstavitev eno ali več kanalnih video del in video instalacij, ki so jih ustvarili umetniki in umetnice iz Tajske, Slovenije in Norveške.

Kot pravi glavni pobudnik mednarodnega projekta Komson Nookiew, lahko zgodovino človeštva kronološko opazujemo skozi umetnost, ki smo jo ustvarili. "Umetnost je temelj človekovega obstoja. Vse človekove stvaritve prikazujejo umetnost določenega obdobja. Internetna revolucija je ustvarila svet, ki preko vsakodnevnega bombandiranja več predstavnostnih in mobilnih naprav zliva video podobe po ljudeh z vsega sveta. Napredovanje tehnologije, zlasti napredek pri hitrosti in prenosu ogromnih datotek je močno vplivalo na vsakodnevno življenje ljudi," je zapisal.

Slovenski del ob Niki Avtor, Veli&Amosu in Aphri Tesla predstavlja video dela iz nacionalne zbirke video umetnosti Umetnostne galerije Maribor (UGM) avtorjev Nuše in Sreča Dragana, Mihe Vipotnika, Franca Purga, Vuka Čosića, Marine Gržinić & Aina Šmid, Nataše Prosenc Stearns in son:DE.

Miha T. Horvat je ob odprtju razstave v Bangkoku podpisal tudi sporazum o razvoju akademskega in izobraževalnega sodelovanja s tajskim Inštitutom kralja Monguta za tehnologijo.