Slovenija 22.5.2019 13:48

Festival Arsana letos z več kot 80 dogodki

Ptuj, 22. maja - Ptuj bo tudi letošnje poletje festivalsko bogat, eden najodmevnejših dogodkov pa bo tudi tokrat festival Arsana, ki ga bo najstarejše slovensko mesto gostilo že enajstič. Med 8. junijem in 27. julijem bo v sklopu festivala več kot 80 dogodkov na številnih prizoriščih mestnega jedra, kjer se bo predstavilo prek 300 umetnikov iz Slovenije in tujine.

Ptuj. Mesto Ptuj, Drava, most, reka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Mesto Ptuj, Drava, most, reka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ptuj se tako vsako poletje spremeni v svetovno stičišče glasbenih umetnikov z vsega sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe dopolnjujejo še mednarodni glasbeni kampi, poulično dogajanje, oder mladih, otroški festival, okrogle mize, umetniške razstave, kulinarični dogodki in gledališke predstave.

Že drugič zapored bo festival odprl operni glasbeni spektakel na Panorami. Slavnostni koncert pod zvezdami, ki je v svoji premierni izvedbi lani navdušil rekordno število obiskovalcev, bo tudi letos potekal na griču arheološkega parka Panorama. Tu je nekoč stal vojaški tabor 13. dvojne legije iz Petovione, zaradi katere letos mesto obeležuje 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja.

Ob kulisi ptujskega gradu in zvezdnate noči bo Opera Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti pod taktirko Simona Krečiča izvedla svoje največje operne uspešnice.

"Festival raste iz leta v leto, z njim pa tudi kvaliteta in raznovrstnost nastopajočih. Letos traja skoraj dva meseca, kar pomeni dva meseca možnosti, da obiskovalci ujamejo svoj poletni trenutek na Ptuju," je pred dogodkom povedal umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin.

Arsana bo med drugim 21. julija znova gostila grammyjeve nagrajence, ameriško skupino Take 6, kar organizatorji napovedujejo kot vokalni vrhunec poletja. Po besedah Delina bodo najboljši vokalni mački na planetu, dobitniki kar 10 grammy nagrad, obiskovalce na dvorišču minoritskega samostana popeljali v svet gospela, jazza, R&B in popa.

Eden od vrhuncev bo tudi nastop violinista Stefana Milenkovicha in pianista Vladimira Miloševića 20. julija. Milenkovich je veljal za čudežnega otroka, ki se je razvil v enega izmed najboljših violinistov svoje generacije. Svoj prvi nastop z orkestrom je odigral pri petih letih, pri desetih nastopil za takratnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana in pozneje kar dvakrat za papeža Janeza Pavla II. Vse odtlej že desetletja polni koncertne dvorane po vsem svetu.

Na festivalu velja izpostaviti še stand up predstavo domačega igralca Tadeja Toša ter Muzikal domišljije iz harmonije, ki ga v režiji Matjaža Latina pripravljajo učitelji in učenci ptujske glasbene šole. Nastopili bodo tudi Boštjan Gombač & All Stars Orchestra, Queen Real Tribute Band in skupina Tabu.