Svet 23.5.2019 6:00

Nemčija Izraelu vrnila rokopise Kafkinega prijatelja

Berlin, 23. maja - Nemška policija je v torek Izraelskim oblastem predala na tisoče ukradenih dokumentov in rokopisov Maxa Broda, prijatelja in literarnega podpornika češko-avstrijskega pisatelja Franza Kafke, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana, Slovenski gledališki muzej - Slogi. Arhivska zbirka Slogi: rokopis. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Slovenski gledališki muzej - Slogi.
Arhivska zbirka Slogi: rokopis.
Foto: Bor Slana/STA

Nemška policija je tri kovčke Brodovih osebnih dokumentov predala Izraelski narodni knjižnici v rezidenci izraelskega veleposlanika v Berlinu.

Gre za dokumente, pisma in neobjavljene dele Brodovega dnevnika, ki bi lahko bolje osvetlili življenje Kafke, katerega najbolj znana dela so Proces, Preobrazba in Grad. Prav tako pa naj bi nudili vpogled v evropsko kulturno srenjo v prvih štirih desetletjih 20. stoletja.

Brod, ki je umrl v Tel Avivu leta 1968, je odigral ključno vlogo pri prepoznavanju Kafke kot enega literarnih velikanov 20. stoletja, saj je objavil mnogo avtorjevih del po njegovi smrti 1924 čeprav je Kafka želel, da se jih uniči.

Brod, ki se je rodil v Pragi, je leta 1939 iz nacistične Nemčije pobegnil v Tel Aviv in s sabo v kovčku prinesel Kafkino literarno zapuščino. "Čisto možno je da, da bi Kafkina dela ostala popolnoma neznana svetu, če ne bi bilo njegovih prizadevanj," je ob predaji dokumentov dejal izraelski veleposlanik Jeremy Issacharoff.

Issacharoff je sicer predajo označil za "dejanje zgodovinske pravičnosti", do nje pa je prišlo po dolgoletni sodni bitki. Lanskega januarja je sodišče v Wisebadnu odločilo, da dokumenti pripadajo Izraelski narodni knjižnici.

Knjižnica trdi, da so bili dokumenti ukradeni pred desetimi leti v Tel Avivu. Sveženj se je ponovno pojavil leta 2013, ko sta dva Izraelca Nemškemu literarnemu arhivu v Marbachu in zasebnim zbirateljem predstavila ogromno zbirko neobjavljenih Brodovih dokumentov.

Pomembnost porumenelih dokumentov, ki so bili v starih kovčkih med različno kramo, se je pokazala kmalu po tem, ko jih je zasegla policija. Med približno 5000 dokumenti je tudi razglednica, ki jo je Kafka poslal Brodu leta 1910.

Brod je po smrti svoje osebne dokumente in Kafkine rokopise zapustil svoji tajnici Esther Hoffe, ki jih je po smrti leta 2007 zapustila svoji hčerki Evi.

Sčasoma se je zbirka ločila na tri dele, pri čemer je bil del dokumentov shranjenih v trezorju izraelske banke, del v švicarski banki v Zürichu in del v stanovanju Eve Hoffe v Tel Avivu.

Prav njej so neznanci ukradli del neprecenljive zbirke, ki jo je hranila v svojem stanovanju, v katerem je živela skupaj z ducatom mačk. Del dokumentov naj bi hranila v izklopljenem hladilniku.

Po njeni smrti leta 2018 so v stanovanju odkrili kakšnih 35 škatel Kafkinih in Brodovih arhivskih dokumentov.