Slovenija 23.5.2019 10:13

V okviru Svetlobne gverile instalacija, razstava in sprehod

Ljubljana, 23. maja - V sklopu festivala Svetlobna gverila bodo nocoj ob sklepu festivala LIKfest na balkonu Pionirskega doma - Centra za kulturo mladih postavili svetlobno instalacijo, v Galeriji Alkatraz pa odprli razstavo nemškega kolektiva RaumZeitPiraten. V soboto se obeta še participatorni zvočni sprehod po nekdanji trasi Pionirske proge kolektiva Nonument Group.

V Pionirskem domu bodo drevi sklenili krog svojega likovnega festivala LIKfest s skupinsko intervencijo pionirskega ozvezdja v javnem prostoru, s katero je pedagoginja in vizualna umetnica Nina Koželj pripravila ogrodje, v katerega bodo otroci vnesli lastne vtise.

"Otroško in mladinsko skupinsko delo v obliki interaktivne instalacije nas bo popeljalo v brezmejne prostore vesolja, v fortunino kolo, kjer je domišljija še neuresničljiva, morda neulovljiva in se ves čas pretaka okrog in je četudi daleč, v vseh nas," so zapisali v Pionirskem domu. Instalacija (O)krog v vesolje, ki jo bodo postavili zvečer ob 21.30, bo kot del festivala Svetlobna gverila na ogled do 21. junija.

LIKfest je v svoji četrti izdaji nastajal pod temo (O)Krog. Festival, ki primarno spodbuja avtentičnost otroškega ustvarjanja, je od oktobra do maja pripravil deset razstav, ki jih je soustvarilo 32 ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol. Tako so v razstavnih prostih Pionirskega doma predstavil prek 400 otroških likovnih del.

V Galeriji Alkatraz na Metelkovi pa bodo drevi, prav tako ob 21.30, odprli razstavo kolektiva nemških umetnikov RaumZeitPiraten z naslovom O nemožnosti meja. RaumZeitPiraten ustvarjajo značilne tehno svetlobne instalacije, mobilne in kinetične naredi-si-sam skulpture iz predelanih optoakustičnih naprav.

Kolektiv bo celotno galerijo zavzel s projektom, ki izhaja iz historičnega koncepta t. i. razširjenega kina (Expanded Cinema) iz 70. let minulega stoletja. Razširjeni kino za razliko od klasične filmske projekcije združuje film in druga tehnološka sredstva, npr. video, umetnost, posebne efekte in holograme. RaumZeitPiraten napovedujejo ironično predelavo razširjenega kina; gledalec se tako v vizualno nasičenem prostorskem konglomeratu spreminja v aktivnega udeleženca metanarativne, veččutne filmske pripovedi.

Raumzeitpiraten je umetniški kolektiv, sestavljen iz avtorjev Tobiasa Daemgena, Jana Ehlena in Moritza Ellericha. Od leta 2007 delujejo kot umetniška skupina, ki v svojem imenu združuje navdihujoči Einsteinov koncept štiridimenzionalnega Raumzeita (prostora-časa), kot pirati pa se čutijo dolžne, da se izven tradicionalnih okvirov produkcije s temi koncepti tudi svobodno poigravajo.

Na programu Svetlobne gverile tega tedna je še sobotni participatorni zvočni sprehod, ki bo potekal po nekdanji trasi Pionirske proge med koseškim bajerjem in živalskim vrtom. Performativna akcija oživitve nekdanje Pionirske proge, ki je nastala v produkciji KUD MoTA, združuje zvočni sprehod ter svetlobno intervencijo z gibalno koreografijo na nekdanji trasi te danes že pozabljene železnice. Pionirska proga je bila dolga 3,9 kilometra, v celoti pa so jo upravljali otroci - pionirji železničarji.

Proga je delovala med letoma 1948 in 1954 in priča o pomembnem delu naše novejše zgodovine. Služila je pripravi mladih na življenje v družbi, spoznavanju tehnike, vzgoji in tudi razvedrilu. Intervencija raziskovalno-umetniškega kolektiva Nonument Group tako temelji na raziskavi arhivov o pionirski progi, za katero so se na trasi ohranile samo spominske table, kot tudi intervjujev z graditelji, delavci in njenimi uporabniki, piše na festivalski stran Svetlobne gverile.