Slovenija 25.5.2019 7:00

Drama festival s sedmimi izvirnimi sodobnimi predstavami

Ljubljana, 25. maja - S predstavo Michelangelo v režiji režiserja Sebastijana Horvata se bo drevi ob 19. uri začel 6. Drama festival. Uprizoritev bo pospremil pogovor z ustvarjalci, ki mu bo ob 22. uri sledilo uradno odprtje festivala. Festival bo do 31. maja ponudil najboljše uprizoritve gledališč, s katerimi Drama uspešno sodeluje. Na ogled bo sedem predstav.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Letošnji festival bodo festival zaznamovale vrhunske poetike nekaterih najboljših evropskih in slovenskih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru in s tem pomagajo razširjati kontekst lokalnega oziroma nacionalnega v posamezni gledališki kulturi. Ena od posebnosti letošnjega festivala bo poudarek na hrvaški gledališki ustvarjalnosti, so zapisali v ljubljanski Drami.

Na velikem odru se bo zvrstilo sedem predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke. Vsaka od predstav po navedbah ljubljanske Drame na svoj izvirni način izkazuje moč sodobnega gledališča.

Nocojšnji predstavi Michelangelo, ki je nastala po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki, bo v nedeljo sledila češka predstava Strah jesti dušo. Uprizoritev prinaša odrsko priredbo scenarija legendarnega filmskega ustvarjalca Rainerja Wernerja Fassbinderja. Romantično kabaretno komedijo z elementi pravljice v režiji Jana Friča bo uprizorilo Narodno gledališča Brno.

V ponedeljek, 27. maja, se bo predstavilo Zagrebško gledališče mladih s predstavo Gostišče Eden Juli Jakab, Arpada Schillinga in Eve Zabezsinszkij na osnovi igralskih improvizacij in v režiji Madžara Schillinga. Dan pozneje bo na sporedu predstava Hrvaškega narodnega gledališča Igralka režiserja Pascala Ramberta, v sredo, 29. maja, pa bo nastopilo Kraljevsko gledališče Zetski dom na Cetinju z uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji Andrasa Urbana.

V četrtek, 30. maja, se bo predstavilo Srbsko narodno gledališče z dramo Leva Nikolajeviča Tolstoja Moč teme, ki je nastala na podlagi resničnega dogodka v Rusiji okoli leta 1855, ko je Tolstoj začel pisati svoje delo. Režijo je prevzel eden najvidnejših srbskih režiserjev mlajše generacije Igor Vuk Torbica.

Zadnji festivalski dan bo zaznamovala predstava Satiričnega gledališča Kerempuh iz Zagreba Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji in priredbi Oliverja Frljića.

Predstave se bodo potegovale za nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev festivala. Nagrada bo poimenovana po preminulem igralcu Drame Jerneju Šugmanu. Po predstavah bo vsak večer na ploščadi pred Dramo potekal pogovor z ustvarjalci uprizoritev. Festivalski program bodo dopolnjevali poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter že tradicionalna uvodni in sklepni koncert.

Sklepna predstava 6. Drama Festivala bo festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević.

V sklopu festivalu bo v nedeljo potekal pogovor z naslovom Kakšna je dobra komedija?, ki predstavlja zaključek avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, ki je v okviru Drama Laboratorija potekal celotno sezono.