Svet 24.5.2019 8:45

Na dražbo gredo Cohenova ljubezenska pisma muzi Marianne

New York, 24. maja - Avkcijska hiša Christie's bo v začetku junija na dražbi ponudila 50 ljubezenskih pisem, ki jih je legendarni glasbenik Leonard Cohen spisal svoji muzi Marianne Ihlen, Norvežanki, ki ga je spodbujala pri pisanju poezije in mu vlila samozavest, da je začel peti pred občinstvom.

Kanada, Montreal. Kanadski pevec Leonard Cohen (1934-2016). Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Kanada, Montreal.
Kanadski pevec Leonard Cohen (1934-2016).
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Christie's pravi, da pisma pričajo o eni najbolj vznemirljivih romanc našega časa in o tem, kako se je mlad moški razvil v velikega umetnika. Marianne Ihlen je postala Cohenova najpomembnejša muza hitro zatem, ko sta se leta 1960 spoznala na grškem otoku Hydra, kamor se je Marianne nekaj let prej preselila s svojim tedanjim možem, norveškim pisateljem Axelom Jensenom, s katerim je imela sina.

V nekem intervjuju je dejala, da je Cohena srečala kmalu zatem, ko je ob vrnitvi z nekega obiska na Norveškem ugotovila, da je Jensen zaradi druge ženske zapustil njo in njunega majhnega sina. Bila je navdih za dobro znane pesmi kot so So Long, Marianne in Bird on the Wire, piše britanski časnik The Guardian. Pisma, ki jih je Cohen pošiljal iz Hydre, Montreala, New Yorka, Tel Aviva in Havane, so polna biografskih podrobnosti in surovih čustev, pravijo pri Christie's.

Na dražbi, ki bo preko interneta potekala med 5. in 13. junijem, bo med drugim pismo, ki ga je Cohen leta 1960 poslal iz Tel Aviva, v katerem pravi: "Težko ti pišem. Valovi so preglasni. Plaža je prepolna in ti si preveč v mojem srcu, da bi lahko karkoli napisal".

Pri Christie's pričakujejo, da bo samo to pismo prineslo do 9000 ameriških dolarjev. Na prodaj bo tudi počen bronast zvon iz njunega doma na Hydri, ki ga Cohen omenja v refrenu pesmi Anthem.

V enem izmed pisem glasbenik pravi, da razmišlja o večeru, ko sta se sprehajala po Rue des Ecoles v Parizu. "Svoj obraz si naslonila na mojo roko, me močno stisnila in zaprla oči, in mi pustila, da vidim za oba. Še nobeno dejanje zaupanja se me ni tako dotaknilo."

Trenutek, ki ga opisuje, se kasneje pojavi v besedilu pesmi So Long, Marianne: "Oklepala si se me kot da sem križ/ko sva kleče šla skozi noč". Pesem je bila na Cohenovem prvem albumu in del njegovega stalnega koncertnega programa.

Cohen in Marianne Ihlen ste se iz Hydre preselila v Montreal, a sta se razšla, ker jo je varal, med drugim z zvezdami kot sta bili Joni Mitchell in Janis Joplin, navaja The Guardian.

Cohen je še tik pred njeno smrtjo, leta 2016, skušal navezati stike s tedaj 81-letno Ihlen, ki se je 12 let po njunem razhodu ponovno poročila. Cohen ni bil nikoli poročen, a je imel več resnih zvez, z umetnico Suzanne Elrod pa je imel tudi dva otroka.

V pismu, ki ga je poslal Marianne Ihlen, ko je izvedel, da umira zaradi levkemije, je zapisal, da ji bo kmalu sledil. "Vedi, da sem tako blizu za tabo, da bi se me verjetno lahko dotaknila, če bi iztegnila roko. Na svidenje, prijateljica stara. Neskončna ljubezen, spet se vidiva." Cohen je umrl le tri mesece za njo, star 82 let.