Slovenija 24.5.2019 11:32

Tudi letošnji Dan ljubezni je s pesmijo združil Slovence

Ljubljana, 24. maja - Po vsej Sloveniji je v četrtek zvečer odmevala pesem Dan ljubezni. Pobudniki projekta so, kot so povedali za STA, zaradi velikega števila nehali šteti prijavljena prizorišča in ljudi, ki so se priključili projektu. Na zemljevidu je bilo sicer označenih okoli 40 lokacij, po oceni organizatorjev pa naj bi pesem zapelo vsaj 6000 posameznikov.

Kot je za STA poudarila pobudnica projekta Mateja Lavrič, številke za organizatorje niso pomembne, vsekakor pa dobra udeležba pri projektu "pove, da nas je veliko".

V projektu, ki je potekal že sedmo leto, so tudi letos sodelovale različne zasedbe, skupine, zbori, razredi, šole in posamezniki, k pobudi pa je pristopilo tudi več radijskih postaj, med njimi Radio 1, Radio 94, Radio Robin in Radio Capris. Mateja Lavrič je med večjimi organizatorji dogodka, ki ga vsak prireditelj organizira sam, izpostavila ljubljansko Osnovno šolo Valentina Vodnika, kjer je bilo prijavljenih 700 učencev, celjsko Osnovno šolo Frana Kranjca ter osnovni šoli v Idriji.

Pesem so v številnih krajih zapeli tudi na javnih prizoriščih, vsako leto pa beležijo tudi vrsto zasebnih lokacij, ko se zbere več članov družine ali prijatelji. Letos so k projektu pristopile tudi baletke na ljubljanskem konservatoriju, je povedala Mateja Lavrič in pojasnila, da projekt ne predvideva osrednje prireditve.

Namen Dneva ljubezni je širok. "Želimo si, da bi se ljudje zavedali, da se odgovor na vsa vprašanja skriva v njih. Če želimo, da bi ta odgovor postal naš skupni odgovor, moramo združiti svoje moči in povedati v en glas. To je naše skupno sporočilo, to je ljubezen", so zapisali organizatorji.

Projekt Dan ljubezni so prvič pripravili leta 2013 ob 100-letnici KD Pihalni orkester Logatec. Glavni namen prireditve je bil združiti čim več ljudi po vsej Sloveniji. Za skladbo skupine Pepel in kri, ki je leta 1975 zastopala Jugoslavijo na Evroviziji, so se organizatorji odločili, ker naj bi bila himna ljubezni.

Prvo leto je Dan ljubezni potekal na 38 prijavljenih prizoriščih po Sloveniji, na katerih je nastopilo okoli 3000 ljudi. Ideja ostaja vseskozi enaka: Ne prepustiti se slabim novicam in pritiskom. Kot je še povedala Mateja Lavrič, si želijo v prihodnosti zamisel ponesti tudi v svet. "Mogoče bomo nekega dne, podobno kot obeležujemo dan različnih bolezni in drugih težav, praznovali tudi kaj bolj pozitivnega, kot je denimo ljubezen," je izrazila upanje pobudnica projekta Dan ljubezni.