Svet 25.5.2019 21:02

V Cannesu zlata palma za črno južnokorejsko komedijo Parasite

Ljubljana, 25. maja - Na 72. filmskem festivalu v Cannesu je zlato palmo prejel film Parasite, ki ga podpisuje južnokorejski režiser Bong Joon-ho. Zmagovalni film je tragikomična zgodba o vse večjem prepadu med bogatimi in revnimi. Drugo najpomembnejšo nagrado žirije, grand prix, je prejel Atlantics, celovečerni prvenec francosko-senegalske režiserke Mati Diop.

Francija, Cannes. Nagrada Zlata palma (Palme d'Or) filmskega festivala v Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Nagrada Zlata palma (Palme d'Or) filmskega festivala v Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Bong Joon-ho, ki med drugim podpisuje filma Okja in Snowpiercer, tokrat v filmu Parasite spremlja zgodbo dveh družin iz nasprotnih družbenih razredov, ki se prepleteta, ko sin iz revne družine dobi službo kot tutor hčere bogatega industrialca. Bong Joon-ho je s tem po pisanju the Guardiana postal drugi zaporedni dobitnik zlate palme iz jugovzhodne Azije. Lani je namreč zlata palma pripadla japonskemu filmu Tatiči, ki ga podpisuje Hirokazu Koreeda.

Drugo najpomembnejšo nagrado žirije, grand prix, je prejel Atlantics, celovečerni prvenec francosko-senegalske režiserke Mati Diop, prve temnopolte režiserke, uvrščene v tekmovalni program Cannesa. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za film o migrantih z nadnaravno dimenzijo.

Za najboljša režiserja sta bila proglašena belgijska brata Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne, ki sta ustvarila dramo The Young Ahmed o belgijskem muslimanskem najstniku Ahmedu, ki prevzame ekstremistično interpretacijo Korana in želi v imenu svoje religije ubiti učitelja.

Devetčlanska žirija pod vodstvom mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja je nagrado za najboljši scenarij prisodila francoskemu filmu Portrait of a Lady on Fire v režiji in po scenariju Celine Sciamma. Zgodba je postavljena na osamljen otok v Bretaniji konec 18. stoletja in spremlja ljubezensko zgodbo med slikarko Marianne in njeno portretiranko Heloise.

Nagrado za najboljšega igralca je prejel Antonio Banderas, ki je v deloma avtobiografskem filmu Pedra Almodovarja Pain and Glory poosebil tega znamenitega španskega režiserja. Banderas je skozi lik Salvadorja Malle, režiserjevega alterega, v izrazito intimni pripovedi izrisal nekaj najpomembnejših trenutkov v Almodovarjevem življenju.

Režiserjevo mati v mladih letih je odigrala Penelope Cruz. To je morda najbolj osebni film 69-letnega režiserja, ki je bil že šestkrat nominiran za zlato palmo, piše AFP. Banderas in Almodovar sta se sicer letošnjega festivala skupaj udeležila prvič po letu 2011, ko sta predstavljala film Koža, v kateri živim.

"Almodovar je moj mentor. Prijatelja sva že 40 let. Iz scenarija sem razbral stvari o njem, ki jih še nisem vedel. V filmu se je zelo iskreno razgalil pred občinstvom," je po pisanju AFP dejal Banderas.

Nagrado za najboljšo igralko je prejela Emily Beecham za vlogo v filmu Little Joe avstrijske režiserke Jessice Hausner, ki je bila tudi soscenaristka filma. Emily Beecham v filmu igra znanstvenico, ki začne sumiti, da ima rastlina, ki jo je genetsko spremenila, lahko neugodne stranske učinke.

Žirija je nagrado podelila še dvema filmoma, drami Les Miserables francoskega ustavarjalca Ladj Lyja ter filmu Bacurau, ki ga podpisujeta brazilska ustvarjalca Kleber Mendonca Filho in Julian Dornelles.

Posebno omembo žirije pa si je prislužil film It Must Be Heaven po scenariju in v režiji palestinskega režiserja Elie Suleimana, ki je za film Divine Intervention v Cannesu leta 2002 dobil nagrado žirije. Moški pobegne iz Palestine v iskanju novega začetka in alternativne domovine, a tudi drugod naleti na podobne težave, vsebino filma povzemajo tuji mediji.