Slovenija 28.5.2019 5:00

V Konzorciju 27. razstava Bologna po Bologni

Ljubljana, 28. maja - V knjigarni Konzorcij se bo dopoldne z otvoritveno slovesnostjo začela 27. prodajna razstava otroških knjig Bologna po Bologni. Razstava, letos na temo spodbujanja družinskega branja in pismenosti, bo do 1. junija ponujala pregled otroške literature, predstavljene na 56. sejmu otroških knjig v Bologni. Razstavljenih bo 550 knjižnih novosti.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Otvoritveno slovesnost bo pospremil pogovor o ustvarjanju za otroke in pomenu družinskega branja. Pogovor s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti in ilustratorko Ano Zavadlav, ki sta združili svoje ustvarjalne moči pri nastajanju knjige Nisem smrklja, bo povezovala urednica otroškega leposlovja Irena Matko Lukan.

Pogovoru in glasbenemu programu v izvedbi solistov Pevske šole Glasbene matice Ljubljana bo sledil strokovni dan za knjižničarje, na katerem bo predsednica slovenske sekcije IBBY Tilka Jamnik predstavila novosti s sejma otroških knjig Bologna 2019 in nagrajene knjige, so sporočili organizatorji.

Razstavo Bologna po Bologni pripravlja knjigarna Konzorcij skupaj s Pionirsko - centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana in Slovensko sekcijo IBBY. Na ogled bodo najboljše knjige z letošnjega 56. sejma otroških knjig v Bologni, torej nagrajene v vseh petih kategorijah. Poleg štirih tradicionalnih kategorij nagrade Bologna Ragazzi Award: leposlovje, poučno, prvenci in t.i. novi horizonti, so prvič podelili še nagrado za knjige za najmlajše otroke toddlers (kobacajčki).

Nagrado za leposlovje je prejela knjiga o Ostržku čeških avtorjev Chrudoša Valouška in Vojtecha Maška, nagrajena poučna knjiga pa je delo portugalske avtorice Isabel Minhos Martins, ki razkriva velika odkritja iz preteklosti. Nagrajeni prvenec Julian is a Marmeid ameriške avtorice Jessica Love sporoča, da z domišljijo lahko postanemo tudi morska deklica, novi horizonti pa s knjigo A History of Pictures britanskih avtorjev Davida Hockneya in Martina Gayforda bralca popeljejo v zgodovino slikarstva. V novi kategoriji je nagrajena igralna knjiga Barbare Castro Urio iz Španije, ki uspava majhne mucke.

Rdeča nit letošnje razstave je spodbujanje družinskega branja in pismenosti, na kar bodo opozorili z izborom knjig pa tudi s celostno podobo razstave in s spremljevalnimi prireditvami. Za podobo razstave so izbrali ilustracijo Ane Zavadlav, ki je v Bologni doživela posebno priznanje, saj so organizatorji bolonjskega sejma uvrstili njene ilustracije iz knjige Toon Tellegen: Čriček in temačni občutek na kurirano ilustratorsko razstavo.