Od blizu 3.6.2019 11:30

Na 15. Kino Otoku filmska in jubilejna srečevanja

pripravila Maja Čehovin Korsika

Izola, 3. junija - Na jubilejni, 15. izdaji mednarodnega festivala Kino Otok bodo ponovno v ospredju filmi z vsega sveta, ki poti do gledalcev ne najdejo tako zlahka. Po napovedih bo letošnjo izdajo spremljalo bučno slavje, saj je tako dolg obstoj festivala, ki se je nemalokrat spopadal s finančnimi tegobami, velik uspeh za njegove organizatorje in podpornike.

Ljubljana, Kinodvor. Novinarska konferenca s predstavitvijo festivala Kino Otok, ki bo med 5. in 9. junijem. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kinodvor.
Novinarska konferenca s predstavitvijo festivala Kino Otok, ki bo med 5. in 9. junijem.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Direktorica festivala Kino Otok Tanja Hladnik je na nedavni novinarski konferenci napovedala, da bo praznovanje 15-letnice festivala bučno in bo ponovno minilo v znamenju prepleta filmske ustvarjalnosti že uveljavljenih mojstrov in mladih ustvarjalcev. Opomnila pa je, da je preživetje takšnega festivala, kot je Kino Otok, vse prej kot lahko: "Ideje kot Kino Otok so gibalo pozitivnih družbenih sprememb, vodenje njihove realizacije v programskem in organizacijskem smislu pa je hvalevredno delo."

Tanja Hladnik se je ob jubileju zahvalila prav vsem, ki so pripomogli k obstoju festivala. Ta se je v preteklosti med drugim srečal s preložitvijo pete izdaje zaradi zapletov pri financiranju, nato s preoblikovanjem organizacijske ekipe, pomanjkljivo financiranje pa zanje, kot tudi za podobne tovrstne festivale, še vedno predstavlja težavo. A v zavodu Otok se ne dajo in na letošnji izdaji napovedujejo slavje skupaj z začetno ekipo festivala ter drugimi podporniki, od prostovoljcev preko ustvarjalcev do občinstva.

Je pa direktorica festivala poudarila, da je treba spomine na minulih 15 izdaj preplesti tudi z mislijo na brezkončne možnosti njegove sedanjosti in prihodnosti: "Verjetno se ta pogled zdi precej idealističen, a nikakor ni utopističen. Gre namreč za eno od glavnih vodil stare najožje ekipe Zavoda Otok, ki je producent festivala, na podlagi katerega smo v vseh teh letih razvijali sam festival in obenem tudi bistveno razširili programske aktivnosti zavoda na področju razvijanja filmske kulture, filmske vzgoje in razvoja filmskih občinstev." Tako zavod na polno deluje celo leto.

Izolo bodo naselile filmske zgodbe o včeraj, danes in jutri

Glavnina festivalskega programa Kino Otoka bo od srede do nedelje potekala v Izoli. Pomembno vodilo festivala je, da se iz leta v leto posveča predstavljanju filmov, ki jih v kinematografih, na TV ali na računalnikih gledalci ne srečujejo pogosto, saj ostajajo zunaj ustaljenih in razširjenih poti promocije in distribucije.

Selektorica filmskega programa Varja Močnik je napovedala, da bodo letos na sporedu filmi, ki prevprašujejo čas, v katerem živimo, se sprašujejo o tem, kakšna bo prihodnost in se v isti sapi opirajo na preteklost, tudi v preteklost samega festivala. Velik del programa bo po njenih besedah posvečen tudi vprašanju zapuščine, ki jo sedanjiki zapuščamo zanamcem.

O mladih in njihovem doživljanju sveta bosta med drugimi spregovorila filma Selfi v režiji Agostina Ferre ter Taurunum Boy režiserke Jelene Maksimović. Prostori, za katere se zdi, da nimajo prihodnosti, bodo v osredju filma Ivana Salatića Ti imaš noč in v filmu Ivana Ramljaka Dom borcev.

Med deli bolj poznanih ustvarjalcev bodo Preporod v režiji in po scenariju priznanega ameriškega filmskega ustvarjalca Paula Schraderja. Gre za "kalvinistično neizprosno, vsega odvečnega obtesano eksistencialno dramo z okoljevarstvenim nabojem, v kateri skuša razrvani duhovnik (Ethan Hawke) svojemu življenju vrniti smisel". V Izoli si bo mogoče ogledati tudi odmevni dokumentarni film belgijskega režiserja Jana Vrommana Zgodovina prašiča (v nas), ki ga spremlja zapis: "Kar s 'prašičem' počnemo in smo počeli, razkriva našo 'človeškost'."

Samosvoja sodobna argentinska režiserka Lucrecia Martel bo predstavljena s festivalsko uspešnico Zama, filmsko priredbo istoimenskega klasika argentinske literature, napovedano kot "poetično, čutno in halucinatorno popotovanje v srce teme". Za veliki finale festivala pa bo v soboto zvečer na sporedu projekcija 35-milimetrske filmske kopije celovečernega igranega prvenca Čas se je ustavil lani preminulega italijanskega režiserja Ermana Olmija.

V programu Ljubo doma bodo prikazani Obzornik 63 - Vlak senc Nike Autor ter film Ostanki - izpovedi duhovom, ki ga podpisujeta Niko Novak in Matevž Jerman. Film je nastal z montažo posnetkov, ki jih Vlado Škafar ni uporabil v svojem filmu Mama. Kot predfilmi pa bodo prikazani trije novi kratki filmi eksperimentalnega ustvarjalca Davorina Marca.

Predaja znanja in zgodb med uveljavljenimi in mladimi filmarji

Kino Otok je tudi prostor, kjer si gostje predajajo dragocene izkušnje, uveljavljeni filmarji se družijo z mladimi, predvsem pa se gostje nanj vedno znova vračajo tako, da organizatorji po 15 izdajah opažajo, da so nekdanji mladi upi tačas postali že dodobra prepoznani v filmskem svetu.

Poseben gost jubilejne izdaje bo srbski režiser Želimir Žilnik, ki se na Kino Otok vedno znova vrača. V Izoli bodo prikazali njegov najnovejši film Najlepša dežela na svetu, v Slovenski kinoteki pa delo Med ljudmi: Življenje in igra. V galeriji Plac Izolanov bodo Žilniku posvetili tudi razstavo ob 50-letnici ustvarjanja.

V Izolo se vrača tudi gost prvega in desetega Kino Otoka, indijski režiser Shaji N. Karun, katerega film Ona bo na Manziolijevem trgu zaznamoval četrtkovo jubilejno slavje 15. Kino Otoka. Po besedah selektorice filmskega programa Varje Močnik je Ona film "o umetniku, umetniškem navdihu, o odnosih med moškimi in ženskami, o odnosu med umetnostjo in življenjem in o različnih pogledih na umetnost".

Projekcije bodo sicer potekale na šestih kinolokacijah na prostem in pod streho. Ob Videu na plaži, katerega program poteka na izolskem Svetilniku, posebno filmsko lokacijo predstavlja tudi Largo ob špini, kjer bodo prikazali izbor kratkih filmov z naslovom Razglednice. Po projekcijah bo na Svetilniku poskrbljeno za druženje. V četrtek bo za glasbeno poskrbel neodvisni obalni radio Toni Tramontana, v petek bodo v sodelovanju s festivalom Jeff nastopili Jimmy Barka Experience, v soboto pa Pantaloons & Dormiotti.

Profesionalcem bo namenjen PRO Otok, katerega FOKUS bo na filmsko masko in kostum, v Izoli pa bo potekalo tudi srečanje članov Art Kino mreže Slovenije. Festival spremlja še raznovrsten nabor projekcij v Ljubljani, letošnja "satelitska kinootoška mesta" pa so še Koper, Tolmin, Sežana, Idrija in Cerknica.