Svet 29.5.2019 5:00

Na dražbo junija tudi domnevni portret žene Johna Constablea

London, 29. maja - Avkcijska hiša Chiswick Auctions bo 19. junija dala na dražbo tri dela angleškega romantičnega slikarja Johna Constablea. Del, ki so imela za umetnika poseben pomen, javnost ni imela priložnost videti desetletja. Med njimi je tudi domnevni portret umetnikove žene Marie Bicknell. Za risbo se nadejajo iztržiti okoli 12.000 funtov.

Na risbi s svinčnikom naj bi bila po pisanju spletnega portala The Guardian upodobljena umetnikova žena Maria Bicknell, s katero se je Constable poročil proti volji njene družine. Umrla je za tuberkulozo leta 1828, ko je bil stara bila 41 let. Njena smrt je umetnika pahnila v veliko žalost, poleg tega je moral zatem sam skrbeti za njunih sedem otrok.

Po mnenju strokovnjakinje za umetnost pri Chiswick Auctions Suzanne Zack ter še dveh neodvisnih strokovnjakov, ki so preverjali pristnost vseh treh umetnikovih del, naj bi risba Marie Bicknell nastala proti koncu njenega življenja.

Constable se je po ženini smrti oblačil le še v črno. Po besedah njegovega prijatelja in biografa Charlesa Leslieja je zapadel v melanholijo in skrbi. Umrl je star 60 let, devet let po ženini smrti. Pokopali so ga poleg Marie Bicknell na pokopališču Hampstead.

Na dražbi bodo ponudili tudi oljno sliko, na kateri naj bi bil upodobljen umetnikov stric Abram. Slika je bila 70 let v lasti družine umetnostnega zgodovinarja Ronalda Brymerja Becketta. Beckett je Portret gentlemana leta 1956 posodil za razstavo Constableovih del v Manchestru, od tedaj je javnost ni več imela priložnost videti. Vrednost portreta je ocenjena med 30.000 in 50.000 funtov.

Kot je povedala Suzanne Zack, sta imela portreta za umetnika poseben pomen, saj je šlo za ženo in strica. Dodala je, da nam približata tesne odnose med umetnikom in modelom ter ponudita vpogled v drugi del ustvarjanj umetnika, ki je znan po krajinah.

Tretje delo, ki ga bodo ponudili na dražbi, je risba s svinčnikom, na kateri naj bi bil upodobljen prizor v bližini gradu Framlingham v Suffolku. Zanj se nadejajo iztržiti okoli 8000 funtov.

Constable je slikarstvo študiral na Kraljevi akademiji v Londonu. Največji del življenja je prebil v okolju domačega Suffolka. Za njegovo ustvarjanje je značilno, da je pri slikanju narave opustil tradicionalen ateljejski slog in se s slikarskim platnom napotil v naravno okolje. Njegovi pejsaži so subtilne refleksije vzdušja sredi narave.