Slovenija 29.5.2019 6:00

Slovenska avtorska in etno glasba spet na festivalu Godibodi

Ljubljana, 29. maja - Na Ljubljanskem gradu se bo danes začel festival Godibodi, ki se je v 12 letih razvil v prepoznavno manifestacijo kakovostne slovenske avtorske in etno glasbe. V štirih večerih bo nastopilo več domačih glasbenikov. Sklenil se bo v soboto z nastopom Sounds of Slovenia pod umetniškim vodstvom priznanega harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča.

Ljubljana. Prestolnica Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prestolnica Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na prvih treh večerih festivala, za katerim stoji istoimenski zavod, ki ga vodi Dovč, bosta nastopili po dve zasedbi z nekaj sveže glasbe: nocoj zasedbi Jernej Zoran in Ministrstvo resnice ter Fed horses, v četrtek zasedbi Edna in Ethnotrip z gosti, v petek pa zasedbi Adam Klemm Banda in Klemen Kotar & Dušni pastirji.

V soboto ga bo sklenil projekt Sounds of Slovenia, ki bo pod Dovčevo taktirko povezal več kot 20 glasbenic in glasbenikov. Projekt, namenjen promociji Slovenije, predstavlja slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah. V tokratni koncertni produkciji bo predstavil nov program, ki bo obarvan z akustično, vokalno in elektronsko zvočnostjo.

Projekt je v 12 letih delovanja povezal številne vrhunske glasbenike, ki so se uveljavili kot solisti, hkrati pa igrajo v različnih zasedbah, denimo Tinkara Kovač, Eva Hren, Rudi Bučar, Vesna Zornik, Primož Fleischman in Nino Mureškić. Nastopili so na številnih prizoriščih doma in po svetu.

Tokrat so se v njem poleg Dovča povezali Marino Kranjac, Klemen Kotar, Boštjan Gombač, Gregor Volk, Robert Pikl, Goran Krmac, Kristijan Krajnčan, Metod Banko, Petra Vidmar in pevska skupina Maroltovke.

Zaradi slabe vremenske napovedi in nizkih temperatur so prve tri koncertne večere z letnega vrta Hostla Celica prestavili v Hribarjevo dvorano Ljubljanskega gradu, vsak večer se bo začel ob 20.30. Če se bo vreme do konca tedna izboljšalo, bo zaključni koncert 1. junija na grajskem dvorišču, v nasprotnem primeru pa prav tako v Hribarjevi dvorani, so sporočili organizatorji.