Slovenija 29.5.2019 10:27

V Bežigrajski galeriji 1 risarsko ustvarjanje Josipa Korošca

Ljubljana, 29. maja - V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi odprli razstavo Josipa Korošca. Korošec, ki je javnosti bolj znan kot umetnostni zgodovinar in konservator, se bo predstavil z risarskim opusom. Kot so zapisali v galeriji, je njegov risarski svet dognan do popolnosti, natančen, poln čutnosti in očarljivosti in hkrati vezan na tradicijo klasične risarske obrti.

Razstava z naslovom Spominjanja bo predstavila pregled del iz obdobja 1982-2017, ko se je Korošec posvečal predvsem risanju rastlin in fragmentov iz narave.

Kot je zapisal kustos Miloš Bašin, so Koroščeve risbe v 80. letih minulega stoletja postale pravi risarski dnevnik oblik rastlin in predmetov, ki jih je natančno poustvaril. "Po njih samih zarisuje konture in njihovo zunanjo obliko. Pri nekaterih risbah opušča barvne značilnosti njihove površinskosti, opuščenost pa nadomesti belina osnovnega nosilca njegovih likovni del, ki je papir."

Če je bila v njegovih zgodnjih slikarskih delih svetloba, ki je prosevala izpod posameznih lokalnih površin, pritajena, je po Bašinovih besedah v risbah iz zadnjega obdobja postala likovna uresničitev njegove želje po dokončni in edini svetlobi, ki ustvarja bivanje na tem svetu.

Korošec pa je zapisal: "Likovno izražanje je mogoče razumeti kot vrsto ustvarjalnih posegov v prostor vidnega, kot procese, v katerih se imaginarno spreminja v prepoznavno vsebino objektivne stvarnosti. Splet čustvenih, miselnih in čutnih kakovosti le-to pomensko umešča v življenje obdobja, ponekod pa celo poglablja v substanco časa."

Korošec se je rodil leta 1941 v Sarajevu. Leta 1966 je diplomiral iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Beogradu. Od leta 1980 je bil zaposlen na ministrstvu za kulturo kot samostojni svetovalec za področje varovanja naravne in kulturne dediščine in izobraževanja. Od leta 1988 je bil direktor Restavratorskega centra RS. Na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani je predaval umetnost starega veka, specialno metodiko in restavratorstvo.

Svoje likovno ustvarjanje je predstavil na nekaj samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Med drugim je leta 2016 prejel nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije.

Razstava v Bežigrajski galeriji 1 bo na ogled do 30. junija.