Svet 2.6.2019 5:30

V Zagrebu fotografski opus ruskega avantgardista Aleksandra Rodčenka

Zagreb, 2. junija - V Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu bodo 17. junija odprli razstavo Aleksander Rodčenko: revolucija v fotografiji, na kateri bo hrvaški javnosti prvič na ogled fotografski opus enega najbolj značilnih predstavnikov ruske avantgarde ter enega najpomembnejših evropskih fotografov in umetnikov na splošno. Razstavljenih bo 150 fotografij.

Rodčenkova fotografska dela, ki bodo na ogled, so nastala v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja, videti pa bo mogoče tudi nekaj fotomontaž, ki jih je pod vplivom nemških dadaistov ustvaril za oglase in naslovnice časopisov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot so napovedali v muzeju, bodo v skladu z revolucionarnim duhom časa prednjačile teme dela, tovarn, strojev, moderne arhitekture in športa. Pomemben del razstave pa bodo tudi portreti delavcev in umetnikov, zlasti književnikov, kot so Sergej Tretjakov, Vladimir Majakovski ali Osip Brik, čigar karikatura je bila narejena za naslovnico kultne ruske avantgardne revije LEF, s katero je Rodčenko redno sodeloval.

Aleksander Mihajlovič Rodčenko (1891-1956) je deloval na področjih slikarstva, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma, največ pa na področju fotografije, ki jo je pojmoval kot medij nove dobe, ki bi moral prenehati biti odsev realnosti ter postati nosilec novih idej in konceptualnega razmišljanja.

Študiral je slikarstvo, za tem se je približal konstruktivističnemu gibanju, katerega glavni postulati so bile čiste in preproste oblike, negativni odnos do tradicije in dekorativnosti ter funkcionalnost umetnosti v skladu z industrializacijo, razvojem tehnike in novih materialov.

Njegova dela odlikujejo družbeni angažma ter formalni in vsebinski eksperimenti: diagonalna in geometrizirana kompozicija, ekstremni spodnji in zgornji rakurz, močni kontrasti, bližnji posnetki in nočni posnetki.

Razstava Aleksander Rodčenko: revolucija v fotografiji je nastala v sodelovanju med zagrebškim Muzejem za umetnost in obrt ter Multimedijskim umetniškim muzejem v Moskvi ter bo del programa Dnevi Moskve v Zagrebu.