Svet 30.5.2019 5:00

Arhiv koreografinje Pine Bausch od prihodnjega leta na spletu

Wuppertal, 30. maja - Arhiv nemške koreografinje in pedagoginje Pine Bausch bo od prihodnjega leta dostopen na spletu. Vseboval bo 9000 videov in 200.000 fotografij ter dokumentacijo za vseh 46 njenih koreografij, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Kitajska, Peking. Nemška koreografinja in inovatorka plesnega teatra Pina Bausch. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Nemška koreografinja in inovatorka plesnega teatra Pina Bausch.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po besedah Salomona Bauscha, ki vodi Fundacijo Pine Bausch, bo digitalizacija arhiva omogočila, da bodo edinstveni materiali iz umetniške zapuščine Pine Bausch dostopni po vsem svetu. Sin Pine Bausch je fundacijo ustanovil kmalu po materini smrti.

Svetovno znana plesalka in koreografinja Pina Bausch (1940-2009) je s svojim plesnim gledališčem v Wuppertalu spremenila pojmovanje sodobnega plesa. Vse je počela drugače. V njenih koreografijah so se plesalci smejali, jokali in govorili. Nekateri v njeni skupini so bili zelo mladi, nekateri stari več kot 50, 60 let, kar je bilo v drugih plesnih skupinah nepredstavljivo. Nikoli je ni zanimala zgolj forma, temveč človek v vseh svojih običajnih, tragičnih in komičnih razsežnostih.

V 70. letih minulega stoletja je s preseganjem meja med plesom, gledališčem, filmom, literaturo in drugimi umetnostmi na začetku pretresla občinstvo, potem je postala ikona.

Gledališče je vodila od leta 1973. Njene najbolj znane koreografije so Cafe Müller, Das Frühlingsopfer in Kontakthof, s katerimi je obredla ves svet. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, med drugim je prejela nagrado Bessie v New Yorku, nemško nagrado za ples in japonsko nagrado praemium imperiale. Nemški režiser Wim Wenders se ji je poklonil s filmom v 3D tehniki s preprostim naslovom Pina.