Slovenija 30.5.2019 8:00

V Ljubljani se bo začela sezona Knjižnice pod krošnjami

Ljubljana, 30. maja - V Ljubljani se bo danes začela 15. sezona branj pod drevesi, poimenovanih Knjižnica pod krošnjami. Začela se bo v vsakem vremenu, v primeru sonca pa jo bodo zaznamovali tudi z otvoritvenim dogodkom ob 17. uri v Parku Tivoli ob glasbeni spremljavi in sladkarijah, so napovedali organizatorji.

Ljubljana. Knjižnica pod krošnjami. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižnica pod krošnjami.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Letošnja Knjižnica pod krošnjami bo združila 15 krajev in 24 poletnih lokacij, od tega jih bo deset v Ljubljani. Poleg Tivolija bodo v avanturo med knjige vabili parka Zvezda in Tabor, Trnovska plaža, Vodnikova domačija, Petkovškovo nabrežje, vrt Plečnikove hiše, atrij Galerije Škuc, Botanični vrt in družinski center Mala ulica.

Drugod po Sloveniji bodo bodisi celotno sezono ali zgolj nekaj poletnih dni brali v Polhovem Gradcu, Radgoni, Kranju, Zagorju ob Savi, Ribnici, Novi Gorici, Rašici, Novem mestu, Vrhniki, Komendi, Mali planini, Kanalu ob Soči, Polšniku in Kamniku. Nekje knjižnice že stojijo, drugod še bodo. Izbore knjig pripravijo na podlagi donacij domačih založb.

Knjižnica pod krošnjami se je v teh letih iz spremljevalnega dogodka festivala v parku razvila v prepoznano prireditev, ki v primeru lepega vremena omogoča brezplačno branje, listanje in uživanje ob knjigah. V sezoni pritegne več kot 40.000 ljudi, tudi goste iz tujine, ki jim prav tako pripravijo izbor knjig, je na nedavni novinarski konferenci povedala idejna vodja projekta Tina Popović.

Organizator je zavod Divja misel, ki ob koncu sezone načrtuje, da bo vse lokacije branj v Ljubljani povezal s kolesi.