Slovenija 30.5.2019 8:47

Partljičev Moj ata, socialistični kulak v stripu

Maribor, 30. maja - V Literarni hiši Maribor bodo danes predstavili stripovsko različico znanega dramskega dela pisatelja Toneta Partljiča Moj ata, socialistični kulak. Knjiga, ki je izšla pred dvema letoma, je delo španskega risarja Santiaga Martina Sancheza.

Ljubljana. Pisatelj Tone Partljič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Tone Partljič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Santiago Martin Sanchez, rojen leta 1969 v španski Granadi, že vrsto let dela in živi v Ljubljani. Kot so sporočili iz Literarne hiše Maribor, je lektor španščine na fakulteti za družbene vede ter prevaja iz slovenščine v španščino.

Ukvarja pa se tudi z risanjem stripov in karikatur. Med drugim je v strip pretvoril že Kozlovsko sodbo v Višnji gori Josipa Jurčiča.

K stripovskemu ustvarjanju ga je pritegnil tudi Partljičev Moj ata, socialistični kulak. "Zakaj točno mogoče ne vem, a bilo mi je zanimivo, da je vsak od nas pripravljen spremeniti svojo vero, ideologijo itd. glede na tiste, ki so trenutno na oblasti. Politiki to vedo zelo dobro in to se vidi vsak dan, tudi dandanes!" je za STA pojasnil Sanchez.

"To je zelo človeško, ker gre enostavno za preživetje, na obeh straneh. Seveda je v tem tudi ironija, ker se vidi, da je človek, vsaj liki v drami oziroma stripu, egoističen in misli, da je dandanašnji trenutek najbolj pomemben," je dodal.

"Navadni preprosti, in včasih tudi naivni, ljudje smo odvisni od velike ideologije, ker lahko spreminja naša vsakdanja življenja. Vedno je mali človek tisti, ki bo izgubil. Razen morda, kot se vidi v drami, če ima ljubezen in družino in podporo prijateljev," še razmišlja.

Strip je izšel leta 2017 pri Mariborski literarni družbi. Pri delu se je Sanchez zvesto držal drame, saj te ni želel spreminjati, temveč le pretvoriti v obliko stripa. "Veseli me, da je bil Tone Partljič takoj za to. Že od vsega začetka je sledil mojemu delu in je bil zadovoljen," je povedal avtor stripa.

Mariborskemu občinstvu ga bo predstavil danes skupaj s Partljičem. Slednji je satirično komedijo, ki govori o zemljiških spremembah na slovenskih tleh po drugi svetovni vojni in njenih vplivih na malega človeka, napisal leta 1983. Širše občinstvo je dosegla s filmom iz leta 1987, ki ga je režiral Matjaž Klopčič.