Svet 31.5.2019 5:00

Pred 200 leti se je rodil vplivni ameriški pesnik Walt Whitman

New York, 31. maja - Mineva 200 let od rojstva ameriškega pesnika, esejista, humanista in novinarja Walta Whitmana, ki danes velja za enega najbolj vplivnih ameriških pesnikov vseh časov. Najbolj poznan je po zbirki Travne bilke iz leta 1855, v kateri je v prostem verzu in bogatem, pogosto simboličnem jeziku slavil Ameriko kot deželo velikih možnosti.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pesnik se je kot Walter Whitman rodil 31. maja 1819 na newyorškem Long Islandu. Najprej je bil tiskarski vajenec, nato učitelj in novinar, še kasneje pa uradnik v Washingtonu. Bil je individualist in zagovornik demokracije. Na njegov pesniški izraz so med drugimi vplivali Homer in Shakespeare, pa tudi Sveto pismo in orientalska filozofija, na njegove svetovne nazore pa filozofi Rousseau, Kant in Hegel.

Njegovo najbolj odmevno delo je zbirka Travne bilke, ki pa ob izidu sredi 19. stoletja ni bilo dobro sprejeto. Pesmi iz zbirke so namreč zaradi eksplicitnih omemb spolnosti označevali za kontroverzne. Sicer je pesnik v njej Ameriko slavil kot deželo velikih možnosti, poudarjal pomen posameznika in povzdigoval mistično vseobsegajočo dušo sveta in vesolja, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu. Za zbirko je zanimivo to, da se je od izida leta 1855 ves čas spreminjala, končno podobo pa je dobila v sedmi izdaji iz leta 1882.

Whitmanov vpliv na razvoj sodobnega pesništva je bil zelo velik. Mnoge je pritegnil njegov sproščeni, svobodni ritem, druge njegov optimizem in ves svet objemajoča ljubezen. Opeval je namreč vsakdanje življenje in v poezijo vnesel preproste ljudi ter s svojim pisanjem razbijal tabuje.

Med njegova pomembna dela sodijo še zbirka pesmi Drum-Taps (Udarci po bobnu, 1865), pesem Pot v Indijo (1871), zbirka esejev Democratic Vistas (Demokratični pogledi, 1871) in zbirka avtobiografske proze Specimen Days & Collect (Izbrani dnevi, 1882-1883).

Svoja poslednja leta je Whitman preživel bolan in osamljen. Umrl je leta 1892 v ameriškem mestu Camden, star 72 let.