Slovenija 4.6.2019 5:00

Kozinova nagrada Nenadu Firštu za godalni opus

Ljubljana, 4. junija - Skladatelj Nenad Firšt bo opoldne prejel Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev (DSS). Stanovsko nagrado so mu kolegi namenili za zaokrožen godalni opus. Godalom je Firšt, tudi aktualni predsednik društva, namenil več kot polovico svojega opusa, pri tem pa izkorišča vse njihove barvne in zvokovne možnosti, piše v utemeljitvi.

Ljubljana, Križanke. Predsednik Društva slovenskih skladateljev Nenad Firšt. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Predsednik Društva slovenskih skladateljev Nenad Firšt.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Skladatelj izkorišča vse barvne in zvokovne možnosti godal, pogosto s kratkimi, ostrimi domislicami, ki jih na drugi strani omili s toplo zvočnostjo godal. Njegov neposredni glasbeni izraz je tako močan, da kljub atonalnosti prepriča vsakega poslušalca. V njegovih delih so pogosto skrita globlja razmišljanja, kar pa iz naslovov ni vedno razvidno. Nikoli prenasičen, natančen, pogosto v zaokroženi obliki izrabi intenzivno moč glasbil in z muzikantsko predanostjo oblikuje razdelane melodične linije," piše v utemeljitvi.

Iz njegovega opusa med desetimi deli za solo godala najbolj izstopa največkrat izvajana in posneta skladba za violino Something Wild. Utemeljitev izpostavlja tudi številna dela z godali, štiri godalne kvartete, veliko del za violino in klavir, violo in klavir, violončelo in klavir. Nekaj je tudi nenavadnih zasedb, kot so dve violini in kontrabas, tri viole, štiri violine - med njimi tudi skladba Vzhodna vrata za šest kontrabasov.

Ustvaril je tudi več del za solistična godala s simfoničnim ali godalnim orkestrom - Koncert za violino in simfonični orkester, Koncert za violončelo in orkester, Concertino za kontrabas in komorni orkester, Koncert za violino, violončelo in komorni orkester.

Njegove skladbe so bile izvedene na 18 domačih in 30 tujih festivalih, od Celja do Ljubljane ter od Dunaja do Londona, na Tajskem in v Koreji. Ob tem pa Firštov opus skoraj 200 skladb vsebuje še dela za godalni orkester z različnimi solističnimi inštrumenti, nekaj zborovskih skladb, vokalno-inštrumentalna dela ter simfonična dela.

Firšt se je rodil leta 1964 v Zagrebu. Po srednji glasbeni šoli Pavla Markovca je šolanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tako na oddelku za kompozicijo v razredu prof. Daneta Škerla kot violino v razredu prof. Roka Klopčiča. Violina ga je spremljala vseskozi - od igranja v godalnem kvartetu Sebastian (1982-1992), do umetniškega vodenja in dirigiranja Celjskega godalnega orkestra (od leta 1989). Iz kompozicije se je dodatno izpopolnjeval na mednarodnih tečajih doma in v tujini.

Bil je umetniški vodja in predavatelj na številnih taborih, tečajih in poletnih šolah. Velik pečat je pustil tudi kot vodja Mednarodnega pevskega festivala v Celju, kjer živi, ter kot predsednik DSS. Med nagradami in priznanji, ki jih je prejel, je pomembna nagrada Prešernovega sklada za skladateljski opus zadnjih dveh let (2009).

S svojimi deli je pogosto prisoten na številnih kompilacijskih ploščah najboljših slovenskih solistov in komornih skupin ter tudi simfoničnih orkestrov. Njegove skladbe pa pogosto izvajajo tudi hrvaški umetniki, še piše v utemeljitvi.

Podelitev Kozinove nagrade bosta obogatila zagrebška violinista Anđelko Krpan in Martin Krpan, ki bosta izvedla njegovo skladbo Bi za dve violini.