Na hitro prelistano 8.6.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. junija - Pri založbi Učila International je izšla nova knjiga E. L. James z naslovom Gospod, pri Mladinski knjigi pa roman Živi pesek švedske avtorice Malin Persson Giolito. Pri Forumu Ljubljana je izšel prvi del druge trilogije Jazbec in tretji svet Marka Kocipra, pri KUD Sodobnost International pa knjiga Ding dong zgodbe Jane Bauer.

E. L. JAMES PO ODTENKIH SIVE Z GOSPODOM

Pri založbi Učila International je izšlo delo Gospod - nova romanca izpod peresa E. L. James, avtorice uspešne trilogije Petdeset odtenkov. Gospod iz romana Maxim Trevelyan nima težkega življenja. Ker je čeden in premožen aristokrat, mu nikoli ni bilo treba delati in poredko spi sam. Vse to pa spremeni tragedija, zaradi katere podeduje plemiški naziv, bogastvo, posestva in odgovornost, ki jo to zajema. Vloga mu ni pisana na kožo, povzroča mu hude preglavice. Največji izziv mu prinese nepričakovano poželenje po skrivnostni mladenki, ki je pred kratkim prispela v Anglijo in s seboj prinesla zgolj nevarno in težavno preteklost. Zadržana je, lepa, glasbeno nadarjena in hkrati mikavna uganka. Maximovo hrepenenje se prelevi v strast, kakršne še ni izkusil in ki je ne upa imenovati. Kdo sploh je Alessia Demachi, je vprašanje, ki določa roman v prevodu Marka Bogataja. "Gospod je tako vznemirljiva pripoved o nevarnosti in strasti, da boste do sape prišli šele na zadnji strani," pa so zapisali pri založbi.

E. L. James (1963) je zaslovela s knjigo Petdeset odtenkov sive ter z nadaljevanji Petdeset odtenkov teme in Petdeset odtenkov svobode. Leta 2015 je izdala uspešnico Grey, zgodbo Petdesetih odtenkov sive skozi oči Christiana Greya, in leta 2017 še uspešnico Tema, drugi del zgodbe o petdesetih odtenkih s Christianovega gledišča. Njene knjige so izdali v petdesetih jezikih in prodali v več kot 150 milijonih izvodov, po trilogiji Petdeset odtenkov pa so posneli tudi filme.

ŽIVI PESEK - BRUTALNO ISKRENA IZPOVED O NAJSTNIKIH

Mladinska knjiga je izdala roman Živi pesek švedske avtorice Malin Persson Giolito. Gimnazijo v najprestižnejši stockholmski četrti pretrese množično streljanje. Devet mesecev zatem se začne sodni proces proti 18-letni Maji, obtoženi pokola, v katerem sta umrla tudi njen fant Sebastian in najboljša prijateljica Amanda. A kaj se je zgodilo v resnici? Je Maja hladnokrvna morilka ali se je po naključju znašla v središču tragedije? Kot so zapisali pri založbi, je Živi pesek "brutalno iskrena izpoved o najstnikih, ki vas bo pretresla".

Pisateljica Malin Persson Giolito (1969) je najstarejša hči Leifa G. W. Perssona, ki je na Švedskem znan kot kriminalist in pisec kriminalk. Malin Persson Giolito je bila sprva uspešna pravnica, ko pa so jo med nosečnostjo nenadoma odpustili, pa se je odločila, da bo napisala svojo prvo knjigo, kar je bila tedaj njena velika želja. Četrti roman Živi pesek, ki je sedaj dostopen tudi v slovenščini v prevodu Petre Piber, ji je prinesel nagrado za najboljši skandinavski kriminalni roman leta 2017 in mednarodno slavo, saj je izšel v 30 državah. Po njem je nastala tudi televizijska nadaljevanka.

KOCIPER SE VRAČA S SVOJIM JAZBECEM

Pod okriljem Foruma Ljubljana je izšel prvi del druge trilogije Jazbec in tretji svet stripovskega avtorja Marka Kocipra. Jazbec se vrača s še bolj žarečim ognjem v očeh in s tisto neugnanostjo, zaradi katere ga imajo bralci radi. "Tokrat se sreča z nenavadnimi hibridi, ki niso ne vesoljci ne ljudje, a tudi kaj drugega ne. Ob tem prvič začuti klic očetovstva. Skrivnostno bitje iz džungle Jazbecu ukrade srce, posledično pa še večni ogenj in meso, bistvena elementa preživetja, zato Jazbecu ne preostane drugega, kot da se ju odpravi iskat. Na svoji poti se sreča s starimi in novimi ljubeznimi, prijatelji in sovražniki ter se sprehodi skozi različne dimenzije," so zapisali izdajatelji.

Marko Kociper (1969) se je po zaključku prve trilogije lotil nove, saj se je Jazbec že v prvem delu odločil živeti večno. "Tudi tokrat je poskrbel za strip, poln odbitih dogodivščin, v katerem se skozi vešče izrisano stripovsko zgodbo prepletajo stalnice njegovih stripov: erotika, satira in humor," so še zapisali pri Forumu Ljubljana.

JANA BAUER PREDSTAVLJA DING DONG ZGODBE

Pri KUD Sodobnost International je izšla knjiga Jane Bauer z naslovom Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski. Čudaška in izjemno zabavna knjiga z namigi na znane pravljice bralce ne bo pustila ravnodušnih. Serijo kratkih pripovedi je mogoče brati z dveh strani; z deške in dekliške perspektive. "Ob Ding dong zgodbah niti za hip ne boste zatisnili očesa. Opraviti boste morali z neotesanimi gusarji, speči torto za teto povodnega moža in s pesmijo premagati najbolj neustrašne viteze," so zapisali pri založbi. Jana Bauer (1975) je slovenska mladinska pisateljica, urednica in prevajalka. Med drugim je avtorica detektivskih prigod Fokusa in Kolumne ter dela Groznovilca v hudi hosti.