Svet 5.6.2019 5:30

V Ogleju 100 zakladov iz dunajskega Umetnostnozgodovinskega muzeja

Oglej, 5. junija - V arheološkem muzeju v Ogleju bodo v soboto odprli razstavo Čudoviti povratek - oglejski zakladi iz dunajskega Umetnostnozgodovinskega muzeja. Združila bo 100 eksponatov iz dunajskega muzeja, ki so jih avstrijski arheologi v začetku 19. stoletja izkopali v Ogleju. Z razstavo bodo obeležili tudi 2200-letnico ustanovitve rimske Akvileje.

Razstavo, ki bo na ogled do 20. oktobra, organizirajo Fundacija Aquileia, Muzeji Furlanije-Julijske krajine in dunajski Umetnostnozgodovinski muzej. Pripravili so jo ob letošnji 2200. obletnici ustanovitve rimskega mesta, ki se je razvilo v eno najpomembnejših mest Rimskega cesarstva in eno najpomembnejših središč krščanstva, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

V začetku 19. stoletja je Oglej prišel pod gospostvo Habsburžanov. Avstrijski arheologi so na območju mesta našli pomembne najdbe, med drugim so leta 1902 odkrili izjemne mozaike oglejske bazilike.

Med pomembnejšimi eksponati, ki bodo predstavljeni na razstavi, agencija APA izpostavlja srebrno skodelico iz pozno helenističnega obdobja z alegoričnimi prizori, ki jo je leta 1816 v dar dobil cesar Franc I., bronasti križ iz 4. stoletja, novce in drage kamne. Razstavljen bo tudi kipec orla iz 2. stoletja, ki je predstavljal moč Rimskega cesarstva.

"Zakladi se po dveh stoletjih vračajo na mesto, kjer so bili najdeni. Izmed 300 eksponatov iz Ogleja, ki jih hranimo v muzeju, smo za razstavo izbrali najbolje ohranjene. Čudovito je, da bodo ponovno predstavljeni v svojem originalnem kontekstu. To je idealen način, da obležimo 2200-letnico ustanovitve mesta," je besede Georga Plattnerja povzela APA.

"Razstava nas bo popeljala v pionirske čase arheologije v Ogleju ob koncu 19. stoletja, v obdobje velikih najdb. Tedanja izkopavanja so postavila temelje za prve širše zastavljene raziskave avstrijskih arheologov, predvsem izkopavanja, ki so bila leta 1893 začeta okoli oglejske bazilike," pa je povedal Cristiano Tiussi, direktor Fundacije Aquileia, ki skrbi za ohranjanje spomenikov in arheoloških najdišč v Ogleju.