Svet 7.6.2019 5:30

V kinih Howardov dokumentarec o Pavarottiju

Los Angeles, 7. junija - Avtoriziran dokumentarec o mednarodno priznanem italijanskem opernem pevcu Lucianu Pavarottiju v režiji ameriškega filmarja Rona Howarda prihaja danes na spored ameriških kinematografov, nato pa nadaljuje z distribucijo po svetu, tudi po Evropi. Howard je pevca opisal kot zanimivega protagonista, ki so ga gnali močni ustvarjalni vzgibi.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Dvakratni oskarjevec za film Čudoviti um (2001) Howard je pred časom dejal, da je bilo Pavarottijevo življenje polno vzponov in padcev, kot vsak zanimiv protagonist pa je bil tudi poln protislovij. Dodal je, da so Pavarottija gnali močni ustvarjalni vzgibi, hkrati pa je brezpogojno veroval v človečnost, kar je zaznamovalo njegovo človekoljubno delovanje. Režiser si je želel v filmu predstaviti, kako je vera v dobro gnala njegovo glasbeno ustvarjanje in zaznamovala močan odnos, ki ga je spletel z občinstvom.

V filmu se pojavijo številni Pavarottijevi bližnji. Med njimi pevčeve hčere Lorenza, Guiliana in Cristina Pavarotti, zadnja soproga Nicolette Mantovani ter glasbeniki Placido Domingo, Zubin Mehta, Bono in Jose Carreras, navaja za film specializirani portal Variety. Howardov film si bo po podatkih portala IMDb na Portugalskem mogoče ogledati konec junija, v Veliki Britaniji v juliju, v sosednji Italiji konec oktobra, v Španiji pa šele januarja 2020.

Pavarotti se je rodil leta 1935 v Modeni. Najprej je poučeval, leta 1961 pa se je dokončno posvetil petju. Najljubša mu je bila Puccinijeva opera La Boheme, na registru njegovih svetovnih turnej v minulih treh desetletjih pa so bile tudi Donizettijeve, Bellinijeve, Rossinijeve in Verdijeve arije.

Tenorist je na leto izvedel do sto koncertov, na katerih je nastopal z največjimi opernimi divami, kot so Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Ileana Cotrubas. Julija 1998 je nastal tenorski trio Pavarotti-Carreras-Domingo, ki je žel svetovno slavo.

Zlasti v humanitarne namene je Pavarotti nastopal tudi v duetih s popularnimi pevci, kot so Sting, Joe Cocker in Mariah Carey. Maja 2004 se je podal na poslovilno svetovno turnejo, ki jo je leta 2006 zaradi raka moral prekiniti. Za posledicami težke bolezni je umrl 6. septembra 2007 v rojstni Modeni.