Svet 6.6.2019 5:30

Carlos Santana z novim albumom Africa Speaks

New York, 6. junija - Mehiško-ameriški kitarist Carlos Santana bo v petek pri založbi Concord Records izdal novi album, naslovljen Africa Speaks. Glasbenik je navdih zanj našel v afriških ritmih, album pa že nekaj časa napoveduje, tudi s skladbama Candombe Cumbele in Yo Me Lo Merezco.

Čile, Vina del Mar. Mehiški kitarist Carlos Santana. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Čile, Vina del Mar.
Mehiški kitarist Carlos Santana.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše na glasbenikovi spletni strani, je Santana z Africa Speaks ustvaril resnično močno izkušnjo za poslušalce. Album je napovedan kot eden njegovih boljših studijskih izdelkov. Pri njegovem nastajanju je navdih našel v afriških godbah in dejal, da pesmi z albuma določa nekakšna starodavna esenca.

Ob izidu albuma je Santana za nemško tiskovno agencijo dpa sicer spregovoril, da na njegov preprosti optimizem, ki ga vodi skozi življenje, najbolj vpliva to, da se izogiba gledanju televizije, z izjemo športnih dogodkov. "Gledati TV je kot gledati nanosekunde negativnosti, ki se zdijo kot večnost. Kar je sranje," je dejal glasbenik.

Raje, kot da svoj čas trati pred ekranom, Santana bere ali igra na kitaro: "To me napolni z energijo, počutim se kot bi jih imel 17 ali...no 27."

V Mehiki rojeni ameriški glasbenik, ki je leta 1999 mednarodni sloves doživel z uspešnico Smooth z danes kultnega albuma Supernatural (1999), je dejal, da ga po 50 letih, ko je nastopil na Woodstocku, danes ameriška politika izjemno dolgočasi. V življenju se raje osredotoča na ustvarjanje glasbe, ki prinaša harmonijo in združuje ljudi ter je usmerjenja k odstranjevanju zidov, ne pa k razpihovanju strahu.

Santana je sicer zaslovel konec 60. in v začetku 70. let s skupino, preprosto imenovano Santana, ki je spojila rock in latinskoameriško glasbo. Njen zvok je bil prepoznaven po pojoči, na bluesu utemeljeni kitari ter latino in afriških ritmih s tolkalnimi glasbili, ki za rock'n'roll niso bili običajni. Do danes je izdal številne albume, revija Rolling Stone pa ga uvršča med 100 najboljših kitaristov vseh časov. V svoji zbirki priznanj ima deset grammyjev in tri latino grammyje.