Od blizu 5.6.2019 15:12

Mednarodna literarna nagrada vilenica za srbskega pisatelja Dragana Velikića

Ljubljana, 5. junija - Že 34. mednarodni literarni festival Vilenica bo med 10. in 15. septembrom potekal na osmih prizoriščih v Sloveniji in zamejstvu. Geslo festivala Ego in fabula napoveduje, da se bodo v letošnji izdaji posvetili širokemu spektru avtobiografskega pisanja. Nagrado vilenica bo prejel Dragan Velikić, slovenski avtor v fokusu bo Esad Babačić.

Štanjel. Literarna matineja s podelitvijo vileniškega kristala. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Štanjel.
Literarna matineja s podelitvijo vileniškega kristala.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Predsednica žirije 34. Vilenice Lidija Dimkovska je na predstavitvi festivala dejala, da so ga letos zamaknili za teden dni, saj si želijo, da bi bilo med občinstvom več šolarjev pa tudi študentov. Za vodilo letošnje izdaje, ki se je bo udeležilo 23 književnikov iz 15 držav, so izbrali temo Ego in fabula, saj si želijo po njenih besedah spregovoriti o tem, ali tudi avtorji v Srednji Evropi in po svetu v svojem pisanju razmišljajo o današnjem svetu, v katerem ljudje zelo ljubijo svoj ego. Geslo pa hkrati namiguje na razmislek o opaznem porastu avtobiografskih pripovedi v zadnjem času.

Osrednje ime letošnjega festivala in prejemnik nagrade vilenica 2019 bo srbski pisatelj Dragan Velikić. Slovenski bralci imajo v slovenščini na voljo več njegovih del, tudi najbolj znano in nagrajevano z naslovom Rusko okno. Članica žirije za Vilenico Jutka Rudaš je zapisala, da Velikićeva dela "z grenkim humorjem reflektirajo krizne trenutke družine, razkrivajo nečloveško obliko enoumja, razgaljajo dejanski svet znotraj individualne življenjske situacije, nakazujejo kolektivnost/individualnost psihološkega doživljanja, diferenciacijo med spoznavajočim subjektom in stvarnostjo zunanjega sveta".

Velikić je ob novici, da je letošnji veliki vileniški lavreat, za Primorske novice dejal, da je festival zanj zelo pomemben, saj je bil nanj povabljen prvič že leta 1989 ob objavi romanesknega prvenca Via Pula. "Tedaj je nagrado dobil Jan Skacel, 30 let pozneje pa bom lavreat še jaz," se je spominjal in dodal, da je v Sloveniji imel in še ima prijatelje.

Slovenski avtor v središču festivala pa je Esad Babačić, ki ima za seboj zelo zanimivo pot. Prav takšna je tudi njegova poezija, ki "je bila vedno na robu družbene sprejemljivosti", ugotavlja literarni kritik in prevajalec Igor Divjak.

V ljubljanskem Cankarjevem domu bosta potekala tako okrogla miza Srednjeevropske pobude kot mednarodni komparativistični kolokvij. Koncept okrogle mize, ki se bo navezovala na krovno temo Ego in fabula, ki vzpostavlja strukturno in vsebinsko analogijo z znamenito latinsko krilatico lupus in fabula, je pripravil član žirije za vilenico Andrej Pleterski.

Že 17. mednarodni komparativistični kolokvij na temo literature in pripovedi, ki bo potekal 10. in 11. septembra, pa organizirata Slovensko društvo za primerjalno književnost in Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Vodja kolokvija Alenka Koron je napovedala, da bo le-ta tokrat posvečen teoriji pripovedi (naratologiji) oziroma sodobno teoretski obravnavi pripovedovanja zgodb, na njem pa bodo sodelovali slovenski in tuji literarni znanstveniki.

Letošnja vileniška antologija bo posvečena naboru italijanske sodobne poezije z naslovom Un filo di seta, za katero je izbor napravil Franco Buffoni, souredila pa sta jo skupaj z Veroniko Simoniti. Knjiga je izšla s pomočjo Javne agencije za knjigo RS ter Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji. Direktor inštituta Stefano Cerrato je dejal, da antologija "s predstavitvijo skupine pesnikov, za katere upamo, da bodo v bližnji prihodnosti še naprej prevajani, slovenskim bralcem predstavlja prav vitalno produkcijo današnjega časa". Pozdravil je tudi krepitev že zgodovinskih odnosov med Italijo in festivalom ter spomnil, da je bil prvi vileniški nagrajenec prav italijanski avtor Fulvio Tomizza.

Vilenica bo ponudila tudi prostor za kulturno izmenjavo med avtorji in literarnimi posredniki, v duhu italijanskega fokusa bo poudarek na prevajalcih, založnikih in organizatorjih literarnih manifestacij v Italiji, ki se ukvarjajo s promocijo slovenske kulture v Italiji. Zbirka Vilenica, ki jo že vrsto let izdaja Cankarjeva založba, bo letos bogatejša za roman lanskega vileniškega nagrajenca Ilije Trojanowa z naslovom Moja olimpijada, v sklopu festivala pa bodo podelili tudi kristal vilenice ter štipendijo Srednjeevropske pobude za leto 2019.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc je opomnil, da je Vilenica paradni konj slovenske, pa tudi srednjeevropske literature, njen vpliv pa je viden tudi navzven. Vedenje slovenskih poznavalcev literature je po njegovih besedah izjemno pomembno, saj s svojim izborom nagrajencev in drugimi poudarki festivala vplivajo na slovenske avtorje, hkrati pa domačim bralcem predstavijo kakovostno literaturo. Tudi letošnji izdaji je Merc zaželel uspešno izvedbo. DSP festival organizira v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica iz Sežane.