Slovenija 6.6.2019 10:12

Na Kino Otoku tudi zagon priljubljenega Videa na plaži

Izola, 6. junija - Ob projekciji filma Ona, ki ga podpisuje indijski režiser Shaji N. Karun, na izolskem Manziolijevem trgu bo drevi bližnji Svetilnik zasedel tudi Video na plaži, eden od paradnih programov festivala Kino Otok. Vse do nedelje, ko se bo s projekcijami na plaži 15. festival tudi sklenil, bodo prikazali 40 kratkih filmov ustvarjalcev od vsepovsod.

Izola, Manziolijev trg. Kino Otok. Gledalci, predstava, film. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg.
Kino Otok.
Gledalci, predstava, film.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg. Kino Otok. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg.
Kino Otok.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg. Kino Otok. Kino na prostem, gledalci, predstava, film. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg.
Kino Otok.
Kino na prostem, gledalci, predstava, film.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg. Kino Otok. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Izola, Manziolijev trg.
Kino Otok.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Selektor sekcije Video na plaži Matevž Jerman je na predstavitvi 15. Kino Otoka dejal, da je namen Videa na plaži "posredovanje kratke filmske forme, ki je za razliko od celovečerne manj obremenjena zaradi svobodnejših produkcijskih okvirjev, zato si marsikdo pri ustvarjanju več privošči. Tako so filmi drznejši, bolj prodorni in eksperimentalni."

Poleg priznanih filmarjev na Kino Otoku svoj prostor dobivajo tudi mladi ustvarjalci, še posebej v sklopu platforme Video na plaži. Letos bodo na Svetilniku prikazali 40 filmov, ki jih podpisujejo ustvarjalci z vsega sveta. Selektor je dejal, da iz leta v leto beležijo porast prijav za prikaz filmov v tej sekciji. Letos so jih našteli kar 150. Od sosedskih držav pri prijavah prednjačijo filmi iz Italije, Hrvaške in Srbije, zaznali pa so tudi porast filmov iz vzhodnoazijskih držav, tako da bosta letos na programu tudi indijski produkciji.

Jerman je v letošnji kratkometražni filmski beri zaznal porast filmov avtoric, predvsem v naboru slovenskih študentskih filmov ustvarjalk, kot so Gaja Möderndorfer, Teja Miholič in Ester Ivakič. V naboru je tudi nekaj prepoznavnejših imen. Tomaž Gorkić bo predstavil kratki film Metod, Peter Cerovšek film Fundamenti, svoje mesto pa je v izboru našel še animirani film zamejskega ustvarjalca Lea Černica Ples ljubezni.

Jerman je izbrane filme razvrstil v štiri sklope - nocojšnjemu uvodnemu Onkraj mesta in družinskih vezi bodo do nedelje sledili še sklopi Onkraj vesti, Onkraj vročice sobotnih noči ter Onkraj doma.

V program Onkraj mesta in družinskih vezi so po Jermanovih besedah vključeni filmi, ki bodo v ospredje postavili odnos med človekom in naravo ter preseganje urbanih form, obenem pa se bodo dotikali tudi razmišljanj o konceptu družine in doma, tudi v povezavi z migracijami in begunstvom.

Letos so zaznali tudi porast žanrskih kratkih filmov in tako bo v programu Onkraj vesti med drugim prikazan prvi primer slovenskega gialla, pa tudi nekaj grozljivk ter filmov o umorih in delovanju sodnih sistemov, je napovedal selektor. Sobotno noč bodo zaznamovale projekcije Onkraj vročice sobotnih noči. "Nekoliko bolj pikanten program prinaša izbor filmov, ki povezuje filmske eseje na temo spolnosti," je dejal Jerman. Za nedeljo so za sklep festivala pripravili program Onkraj doma.

Po projekcijah bodo na sporedu tudi pogovori z avtorji. Zagotovo pa bo na prizorišču ves čas pestro, saj je prav Svetilnik glavna kinootoška točka druženja. Tudi letos bo tam po projekcijah potekal glasbeni program, obiskovalci pa se bodo lahko pogovorili o filmih, ki so se jih dotaknili čez dan.