Slovenija 7.6.2019 6:00

Društvo Škuc vabi na Živo književnost

Ljubljana, 7. junija - S predstavitvijo prevajalske delavnice slovenske in v nemščini pisane švicarske poezije ter koncertom Katje Šulc in Roberta Jukiča se danes začenja 26. literarno-glasbeni festival Živa književnost. Besede in zvoke bo na svojem prepoznavnem odru pred Galerijo Škuc na Starem trgu v Ljubljani prepletal do 14. junija.

Južna Afrika, Johannesburg. Knjižnica, knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Knjižnica, knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prvi večer se bodo predstavili švicarski in slovenski pesniki Carlo Spiller, Muanis Sinanović, Nataša Velikonja, Nina Dragičević, Ralph Tharayil in Venus Electra Ryter, ki bodo sodelovali pri medsebojnem prevajanju pesmi v jezike, v katerih pišejo.

Festival bo v Ljubljano pripeljal še nekatere goste iz tujine, pesnika Karlisa Verdinša iz Latvije in prozaista Mathieuja Lindona iz Francije ter Anno Mattsson iz Švedske. Slovensko pisavo pa bodo zastopali Maja Miloševič, Luna Jurančič Šribar, Nežka Struc in Denis Škofič.

S književnimi ustvarjalci se bodo vsak večer družili tudi glasbeniki. Na uvodni večer bo mogoče prisluhniti Katji Šulc in Robertu Jukiču, v naslednjih dneh pa še Domnu Sloviniču, Ani Vipotnik in Igorju Leonardiju, Zvezdani Novaković, Tadeju Vesenjaku, Janisu Ozolinšu in Rok Zalokar triu, za zaključek pa bosta nastopila duo Pazi oštar pas in Francesco Toninelli.

V prostorih Galerije Škuc bo na ogled razstava Mavrični spekter, na kateri bodo na ogled ilustracije Alenke Spacal, Maje Kastelic in Andreja Brumna Čopa.

Otrokom in mladostnikom bo vsako popoldne namenjen spremljevalni program O'živela knjiga. Uživali bodo lahko v gledaliških in lutkovnih predstavah ter pripovedovanju zgodb. Svojo ustvarjalnost pa bodo raziskovali tudi na delavnicah stripa, kreativnega pisanja, animacije, eksperimentalnega plakata, ilustracije, plesa in fotografije.