Slovenija 10.6.2019 9:53

V Črnomlju razstava kiparja Boštjana Kavčiča

Črnomelj, 10. junija - V galeriji cerkve Sv. Duha v Črnomlju bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Linija - ORGanizmi 2002-2019 v Rodinah pri Črnomlju živečega in delujočega akademskega kiparja Boštjana Kavčiča. O umetniku in njegovem delu bo spregovorila likovna kritičarka Mojca Grmek. Razstava bo na ogled do 27. junija.

Novo mesto. Kipar Boštjan Kavčič. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Kipar Boštjan Kavčič.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Likovna kritičarka je v katalogu razstave, ki so jo pred črnomaljsko postavitvijo predstavili v novogoriški Mestni galeriji, zapisala, da Kavčič pretežno v kamnu, ki ga včasih spremljata les ali kovina, od leta 2002 ustvarja kiparski opus ORGanizmi, ki za zdaj šteje 62 skulptur.

Med temi jih je nekaj javnih, četrtina jih je v zasebnih zbirkah. Glavnina skulptur oziroma predvsem manjše so v umetnikovi lasti, razstava pa predstavlja približno tretjino tega opusa.

Naslov razstave Linija sicer predstavlja njeno zasnovo in označuje tako razvoj opusa in njegovo pregledno predstavitev kot Kavčičevo življenjsko pot. Ker je opus ORGanizmi vzniknil iz umetnikovih življenjskih izkušenj in spoznanj, pa je ta zasnovana osebno.

Prvi dejavnik, ki je botroval nastanku ORGanizmov, sega namreč v umetnikovo otroštvo. Drugi je bilo njegovo najstniško obdobje in tretji dejavnik njegovo potovanje v ZDA, kjer se je znašel v dneh terorističnega napada na Svetovni trgovinski center.

Tam je spoznal, da se svet lahko v trenutku usodno spremeni, to spoznanje pa je prebudilo odločitev, da si je treba v življenju zavestno prizadevati za strpnost, mir in harmonijo. Vse to je vplivalo na to, da je izoblikoval poseben, "širokokoten pogled" na svet, "ki vidi univerzum kot celoto, kjer je vse v dinamičnem ravnovesju, odraža pa se tudi v njegovem življenju, ki izkazuje spoštovanje do vsega bivajočega, odgovorno ravnanje z dobrinami in usklajenost z naravnimi ritmi".

Taka življenjska filozofija določa tudi Kavčičevo kiparstvo, ki se v opusu ORGanizmi "razodeva v vsej svoji konkretnosti in na vseh ravneh", pri izbiri gradiva, zasnovi in izdelavi skulptur, oblikovanju in postavitvi, je med drugim zapisala Mojca Grmek.

Boštjan Kavčič se je leta 1973 rodil v Šempetru pri Gorici. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je študiral kiparstvo in med študijem prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Na akademiji je tudi magistriral iz videa.

Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter se udeležil mednarodnih simpozijev. Njegova dela so uvrščena v zbirke več slovenskih galerij. Je član Društva likovnih umetnikov Dolenjske in od leta 2007 samozaposleni kulturnik.