Svet 12.6.2019 5:00

Julianne Moore in Patricii Clarkson kristalni globus v Karlovyh Varyh

Praga, 12. junija - Ameriški igralki Julianne Moore in Patricia Clarkson bosta na 54. mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary, ki bo potekal med 28. junijem in 6. julijem, prejeli nagrado kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji, so v torek v Pragi naznanili organizatorji.

Francija, Cannes. Ameriška igralka Julianne Moore. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Ameriška igralka Julianne Moore.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Julianne Moore, ki je dobila oskarja za film Še vedno Alice in si je nominacijo za oskarja prislužila še za štiri druge filme, bo v Karlovyh Varyh po pisanju portala Variety predstavljala film After the Wedding skupaj z režiserjem - soprogom Bartom Freundlichom ter soigralcem Billyjem Crudupom.

Film je priredba istoimenskega filma Susanne Bier iz leta 2016. Svetovno premiero je doživel na festivalu Sundance. V Karlovyh Varyh bodo prikazali tudi film The Myth of Fingerprints, v katerem igra Julianne Moore in ga je režiral Freundlich.

Patricia Clarkson, ki je bila nominirana za oskarja za stransko vlogo v filmu April praznuje, pa bo na največjem srednjeevropskem filmskem festivalu predstavljala film Learning to Drive v režiji Isabel Coixet.

Julianne Moore bo nagrado dobila na otvoritveni slovesnosti, Patricia Clarkson pa na sklepni prireditvi.

Organizatorji festivala so naznanili tudi člane mednarodnih žirij. V žiriji glavnega tekmovalnega programa so češki scenarist in avtor Štepan Hulik, palestinska režiserka Annemarie Jacir, ukrajinski režiser Sergej Loznica, grška igralka Angeliki Papoulia ter francoski scenarist in producent Charles Tesson.