Slovenija 11.6.2019 14:38

V Osmo/zi odprtje razstave MetaVrt Sfera2 Tanje Vujinović

Ljubljana, 11. junija - V galeriji Osmo/za bodo drevi odprli razstavo novomedijske umetnice Tanje Vujinović z naslovom MetaVrt Sfera2. Avtorica v svojih delih povezuje preteklost in prihodnost ter prepleta dejstva in elemente znanosti z mitologijo, navdih za razstavo, ki bo na ogled do 26. junija, pa je poiskala tudi pri slovenskih znanstvenikih.

MetaVrt je projekt, ki odraža kompleksen odnos človeštva do svojega tehnološko utrjenega okolja narave-kulture in se tako osredotoča na določeno vprašanje znotraj vsake izmed instalacij. "Skozi MetaVrt Sfero2 poskušam preučiti ne le, kaj obstaja v naših življenjih, temveč tudi kakšne bi lahko bile številne možnosti in spremembe, ko gre za biopolitična, družbena in okoljska vprašanja," je zapisala avtorica.

MetaVrt Sfera2 je ekosistem, sestavljen iz futurističnih strojev kot pra-oblik, ki skrbijo za naše zdravje in zdravje naših okolij. Ti objekti, sintetična bitja-stroji, so navdahnjeni s paleobotaniko, tehnologijami umetne inteligence, fiziko plazme in nanostrukturiranimi materiali.

Skozi virtualni svet in fizične instalacije avtorica raziskuje prepletanje med sintetičnim in naravnim. Dela povezujejo preteklost in prihodnost ter prepletajo dejstva in elemente znanosti z mitologijo. Kot pove že sam naslov razstave, avtorico navdihujejo številne metafore, vezane na vrtove in njihove elemente.

Razstavo tvorijo štiri instalacije, Karboflora, Fontana, Arbora in Zaščitniki ter Genera. Karboflora je neskončna virtualna simulacija, v kateri virtualna flora raste skladno z gibanjem izmerjenih vrednosti onesnaževalcev v zraku. Fontana čisti vodo s plazmo, mala fontana pa prši s plazmo obdelano vodo v ozračje. Genera čisti zrak s pomočjo nanocevk, Arbora pa analizira čustvena stanja, ki se zrcalijo v glasu.

Pri snovanju omenjenih instalacij je umetnica sodelovala tudi s slovenskimi znanstveniki, predvsem z Instituta Jožef Stefan (IJS), pa tudi Nacionalnega inštituta za biologijo.

Kot je Vujinovićeva povedala za STA, sodelovanje z znanstveniki izhaja iz radovednosti in potrebe po odkrivanju novega. Z raziskovalcem Vidom Podpečanom z Odseka za tehnologije znanja na IJS in s podporo profesorice Nade Lavrač z istega odseka so se odločili, da na odseku ustanovijo SciArt Lab, laboratorij za povezovanje znanosti in umetnosti.

Razstava bo do 26. junija v prostorih Osmo/ze na ogled vsak delovni dan od 17. do 20. ure.

Tanja Vujinović je novomedijska umetnica, ki deluje mednarodno od leta 1997 naprej. Njena dela so bila razstavljana v številnih pomembnih galerijah in muzejih po vsem svetu. Leta 2010 je postala doktorica znanosti s področja filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Njeno delo temelji v raziskovanju, ki združuje tradicionalne umetniške discipline z novimi tehnologijami. Osredotoča se na tehnologije in njihov vpliv na človeka in naravo. V svojem delu raziskuje odnose med človekovo subjektivnostjo, tehnologijo, okoljem in "amalgame", ki ob tem nastajajo.