Svet 17.6.2019 5:00

Koncert poletne noči Dunajskih filharmonikov z ameriškim pridihom

Dunaj, 17. junija - Na tradicionalnem, že 16. Koncertu poletne noči v razkošnem baročnem parku Schönbrunn bodo Dunajski filharmoniki 20. junija prepletali dela avstrijskih in ameriških skladateljev. Brezplačni koncert s programom, poimenovanim Rapsodija v modrem, bo ponovno privabil številne obiskovalce.

ZDA, Los Angeles. Venezuelski dirigent Gustavo Dudamel. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, Los Angeles.
Venezuelski dirigent Gustavo Dudamel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Poleg novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov velja Koncert poletne noči za enega najpomembnejših glasbenih dogodkov v Avstriji, ki ga predvajajo v več kot 80 državah, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj Eurocom PR.

Letošnji koncert bo dirigiral slavni venezuelski dirigent Gustavo Dudamel, trenutno umetniški vodja losangeleške filharmonije in ki je leta 2017 kot najmlajši dirigent na novoletnem koncertu vodil Dunajske filharmonike.

Program letos nosi naslov po prvem klasičnem delu ameriškega pianista in skladatelja Georgea Gershwina Rapsodija v modrem. V njem se prepletajo avstrijske in ameriške melodije avstrijskih in ameriških skladateljev ter skladateljev, ki so jih Avstrija ali ZDA tako ali drugače zaznamovale.

Dunajski filharmoniki so na program uvrstili dela Georgea Gershwina, Leonarda Bernsteina, Johanna Straussa mlajšega, Maxa Steinerja, Johna Philippa Souse, Samuela Barberja, Carla Michaela Ziehrerja in še 9. simfonijo Iz novega sveta češkega skladatelja Antonina Dvoražka, za katero je dobil navdih med svojim obiskom nove celine. V vlogi solistke bo letos na oder stopila kitajska pianistka Yuja Wang, ki trenutno živi v New Yorku.

Dunajski filharmoniki brezplačen koncert prirejajo od leta 2004. V parku Schönbrunn se ob tej priložnosti zbere okoli 100.000 ljudi, po zapolnitvi prostorov organizatorji vhode zaprejo.