Slovenija 20.6.2019 0:30

V Mariboru je znova čas za Festival Lent

Maribor, 20. junija - V Mariboru se danes s koncertom zasedbe Dubioza Kolektiv na Trgu Leona Štuklja začenja Festival Lent. V prihodnjih desetih dneh bo z večplastnim prepletanjem kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja nagovarjal obiskovalce vseh starosti in vseh okusov, napovedujejo v Narodnem domu Maribor.

Maribor. Postavljanje odra na Dravi za Festival Lent. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Postavljanje odra na Dravi za Festival Lent.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Festival je vzklil iz ideje s kulturnimi prireditvami oživljati mestno jedro in temu po besedah direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine sledijo še danes. "Vsakdo lahko na Lentu najde kaj zase in se zabava," je dejal.

Občini je v zadnjem trenutku uspelo pridobiti dovoljenje za postavitev odra na Dravi, a bo ta manjši kot lani, zato bo osrednje prizorišče festivala Trg Leona Štuklja. Tam bodo poleg Dubioze Kolektiv med drugim nastopili še Parni valjak, Janez Dovč & Sounds of Slovenia, Magnifico, Urban & 4, Gibonni in Umek. Tu bosta tudi baletna predstava Hora - Cantata v izvedbi SNG Maribor ter osrednji del folklornega sklopa Folkart, iz katerega se je Festival Lent pred tremi desetletji razvil.

Na Dravi pri Vodnem stolpu bosta letos združena Večerov in Jurčkov oder z nastopi zasedb Orleki, Elvis Jackson, Zabranjeno pušenje, Strojmachine in Pips, chips & videoclips. Mladinin oder se seli v klet Narodnega doma Maribor, klasična glasba ostaja v Dvorani Union, intimnejši glasbeni nastopi v Sodnem stolpu in stand up v Vetrinjskem dvoru.

Oder Minoriti pri lutkovnem gledališču bo gostil komedije in jazz, pri čemer tja prihajajo med drugim Bombino, Jose James in Trio Bodhisattwa. GT 22 je pripravil Fokus Zagreb z umetniškimi stvaritvami iz glavnega hrvaškega mesta, namesto uličnega gledališča, ki ga letos prvič ne bo, pa naj bi ulično dogajanje popestrili glasbeniki v okviru lani uvedenega cikla koncertov Pozor! Muzika na cesti.

V Mestnem parku bo Art kamp z dejavnostmi za družine, a bo letos zaradi zahtev naravovarstvenikov osredotočen na glavno promenado. Na promenadi ob Dravi pa bo v ospredju prav tako zelo priljubljen festival ulične prehrane Sladolent.