Svet 14.6.2019 6:00

Valerie Wolf Gang na Dunaju z novo intermedijsko instalacijo

Dunaj, 14. junija - Slovenska umetnica Valerie Wolf Gang se bo predstavila na Dunaju z novo intermedijsko instalacijo, v kateri je uporabila tehnologijo nevronskih mrež in umetne inteligence. Z njeno pomočjo je nastala poezija, ki bo zaživela tako na videu kot v prostoru. Razstavo bodo odprli danes v galeriji Basement, kustosinja je Claudia-Maria Luenig.

Nova Gorica. Režiserka in videastka Valerie Wolf Gang. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka in videastka Valerie Wolf Gang.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

V novem umetniškem delu Valerie Wolf Gang se porajata dve vprašanji: ali je umetna inteligenca lahko kreativna in ali nam lahko umetna inteligenca svetuje, kakšen je pravilen (in zdrav) način življenja.

Poezija, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, je skovana iz številnih člankov in prispevkov o tem, kaj je zdrav način življenja in skozi proces preučevanja te tematike. Kot del prostorske postavitve je tudi objekt, v katerega je ujeta izgubljena masa umetnice, ki je nastala kot posledica držanja smernic in se tako iz teoretičnega polja materializira v prostor. V tem prostoru ne ostane statična masa, temveč konstantno kroži in se spreminja ter namiguje na ciklični proces in na to, da so spremembe edina stalnica v našem življenju, so sporočili iz studia UV Arthouse.

Valerie Wolf Gang, rojena leta 1990, je leta 2015 magistrirala iz filma in sodobnih umetniških praks na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, tekom študija pa se je izpopolnjevala tako na Češkem na znani filmski akademiji Famu kot na Portugalskem.

Aktivna je na področju filma, umetniškega videa in sodobnih umetniških praks. Njena dela se osredotočajo na ideje človeških izkušenj, kot so vidiki zavesti in odraz družbenih konfliktov, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev, pa tudi iz odnosa med človeštvom in tehnologijo. Razstavljena so bila v številnih galerijah doma in v tujini, zanje pa je prejela različne nagrade in mednarodne štipendije.