Slovenija 14.6.2019 9:27

Evropski dnevi arheološke dediščine prvič tudi v Sloveniji

Ljubljana, 14. junija - Letos prvič tudi v Sloveniji obeležujemo Evropske dneve arheološke dediščine. Arheologi, zgodovinarji, kustosi, muzejski delavci ter vsi, ki so v stiku z arheologijo in dediščino, bodo od danes do nedelje širši javnosti z različnimi dogodki približevali arhelogijo in arheološko dediščino. V Sloveniji se bo zvrstilo več kot 20 dogodkov.

Ljubljana. Arheologi med izkopavanjem na Erjavčevi cesti. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Arheologi med izkopavanjem na Erjavčevi cesti.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dneve arheološke dediščine po Evropi skupaj s partnerji usklajuje francoski Nacionalni inštitut za preventivne arheološke raziskave. Za približevanje arheološke dediščine slovenski javnosti pa med drugim skrbi Arheoportal ob podpori Slovenskega arheološkega društva in Slovenskega muzejskega društva.

Kot je navedeno na Arheoportalu, deluje Nacionalni inštitut za preventivne arheološke raziskave v okviru francoskega ministrstva za kulturo. Z več kot 2000 zaposlenimi je največja preventivna arheološka raziskovalna struktura v Franciji in ena prvih v Evropi. Arheološke dneve so prvič izvedli v Franciji leta 2010.

Z arheologijo in arheološko dediščino se bo prek razstav, obiskov arheoloških izkopavanj, predavanj, predstavitev in drugih dogodkov letos mogoče srečati in spoznati tudi v številnih mestih po Sloveniji.

Kot je razvidno z Arheoportala, si bo denimo danes v Dekanih mogoče ogledati izkopavanja v sklopu priprav za gradnjo drugega tira, na Zaplani arheološka izkopavanja na lokaciji stolpa 52, dela rimske obrambne linije Claustra Alpium Iuliarum, na Ptuju pa arheološka izkopavanja na območju tamkajšnje tržnice.

V Brezovski Gori pred Ajdovsko jamo bo danes kustosinja Jana Puhar predavala o snovni in nesnovni zapuščini Ajdov v Posavju. Tolminski muzej vabi na voden večerni sprehod po kulturnozgodovinski poti Čez Most po modrost na Mostu na Soči. Oddelek za poizkopavalno obdelavo Centra za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije na Ptuju pa bo imel dan odprtih vrat, ko si bo mogoče ogledati depojske prostore in v njih hranjeno arheološko gradivo.

V Ljubljani se bo v soboto mogoče podati na pot po 2000 let stari dediščini Emone, na krožno arheološko pot se bo mogoče vključiti v Arheološkem parku Emonska hiša ali Arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče. Zavod Krasen Kras in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije vabita na javno vodstvo za širšo javnost po prazgodovinskem arheološkem najdišču Debela griža pri Volčjem Gradu.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu vabijo na javno vodstvo po cerkvi sv. Jurija, mogoče si bo ogledati Ajdovski gradec pri Bohinjski Bistrici, v Medobčinskem muzeju Kamnik bodo predstavili arheološko dediščino v Kamniško-Savinjskih Alpah. Na Gradu Dobrovo bo na ogled razstava o arheoloških raziskavah v cerkvi sv. Lenarta, v nedeljo pa se bo mogoče pobliže spoznati z zaščitnimi raziskavami visokosrednjeveškega gradu na hribu Kašča v Žlebeh nad Medvodami.

V Knjižnica Maksa Samse v Ilirski Bistrici je do 27. junija na ogled priložnostna razstava, ki prikazuje nekaj arheoloških najdb s prazgodovinskih naselbin iz okolice Ilirske Bistrice, ki bodo po končani razstavi prešle v Pokrajinski muzej Koper.

V letošnjem letu se dogodek časovno in deloma vsebinsko pokriva oz. dopolnjuje s Poletno muzejsko nočjo 2019.