Slovenija 17.6.2019 7:00

V Ljubljani uvod v 10. Festival migrantskega filma

Ljubljana, 17. junija - Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev desetič organizira Festival migrantskega filma. V Ljubljani in 11 drugih mestih po Sloveniji bodo s projekcijami in spremljevalnimi dogodki osvetljevali različne obraze migracij, azila in življenja beguncev. Festival bo do četrtka v treh različnih sklopih ponudil 18 filmov iz 16 držav.

Ljubljana. Kino, kino dvorana, film. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino, kino dvorana, film.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

S filmi se bodo dotaknili aktualnih zgodb beguncev in migrantov, evropske azilne politike in zapiranja mej bogatih držav. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bodo pozvali k razmisleku o aktualni migracijski politiki in ponudili drugačen pogled na ljudi, ki ostajajo za mejnimi ograjami, v nehumanih razmerah ali umirajo v valovih. Festival bo ponudil filme v treh sklopih - Zapiranje mej, Portreti in Begunstvo LGBTIQA+ oseb.

V Kinodvoru ga bo uvedla nocojšnja projekcija filma Stiks po scenariju Ike Künzel in Wolfganga Fischerja ter v Fischerjevi režiji. Uspešna in izobražena zdravnica Rike, ki vsak dan rešuje človeška življenja, si za dopust izbere vznemirljiv izziv: z jadrnico bo sama odplula na odročni otok Ascension. Sredi Atlantika naleti na poškodovano in prenapolnjeno ladjo z begunci. "Film, imenovan po mitološki reki, ki ločuje žive od mrtvih, je pronicljiva sodobna parabola o brezbrižnosti Zahoda do trpljenja 'drugega'," so zapisali v Kinodvoru.

V torek bo v Slovenski kinoteki na sporedu projekcija filma Ograja na meji avstrijskega režiserja Nikolausa Geyrhalterja. Ta dan pripravljajo tudi delavnico na temo diskriminacije LGBTIQA+ oseb v Pritličju.

"Večina ljudi, tudi tistih, ki se profesionalno ukvarjajo z nudenjem (podpornih) storitev različnim družbenim skupinam in osebam, ne pozna specifičnih potreb lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb (LGBTIQA+-oseb), kaj šele potrebe LGBTIQA+-oseb, ki zaprosijo za mednarodno zaščito," so zapisali organizatorji.

V sredo bo projekciji kratkih filmov sledil pogovor z Anno Blom, avtorico filma Spomin na Lampeduso: Upanje, ki ga bo vodila filmska kritičarka Petra Meterc. Anna Blom je nagrajena režiserka in pisateljica iz Helsinkov. Posnela je več odmevnih dokumentarnih filmov in TV-programov za finsko javno radiotelevizijo YLE. Še posebej jo zanimajo problemi, ki zadevajo človekove pravice, otroke in mlade.

Festival se bo sklenil v četrtek, ko obeležujemo svetovni dan beguncev. V Slovenski kinoteki bo na ogled film Evropske sanje: Srbija španskega režiserja Jaimeja Alekosa, v Kinodvoru film srbskega režiserja Želimirja Žilnika Najlepša dežela na svetu. V Slovenski kinoteki bo ta dan potekal pogovor z avtorico filma Neobičajen ulov Giulio Bertoluzzi, v Kinodvoru pa z režiserjem Žilnikom.

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in na Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo festivalske filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Novem mestu, Velenju, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Cerknici, Logatcu, Metliki, Črnomlju in Vipavi.