Svet 18.6.2019 5:00

Na Kitajskem na ogled doslej največja Picassova razstava

Peking, 18. junija - V Centru sodobnih umetnosti v Pekingu je na ogled razstava, posvečena španskemu umetniku Pablu Picassu, naslovljena Birth of a Genius. Gre za doslej največjo razstavo tega umetnika na Kitajskem in vključuje okoli 100 del, večinoma iz začetnega obdobja Picassovega ustvarjanja, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Po besedah direktorja Picassovega muzeja iz Pariza Laurenta Le Bona so za pekinško razstavo izbrali najboljša dela iz svojega arhiva, ki so osredotočena na prvih 30 let umetnikovega ustvarjanja. Gre za slike, kipe in risbe, ki jih spremljajo še fotografije mladega Picassa v času bivanja v Barceloni in Parizu.

"Potrudili smo se predstaviti velika Picassova dela, kot je denimo njegov modri avtoportret, ki skorajda ne zapusti muzeja, ter jih postaviti ob bok bolj multidisciplinarnim delom," je dejal Le Bon. T.i. umetnikovo modro obdobje se razteza med letoma 1901 in 1904, v njem pa se je Picasso posvetil predvsem upodabljanju revnih in marginaliziranih posameznikov, med njimi prostitutk in pijancev, pa je spomnila kustosinja postavitve Emilia Philippot.

AFP navaja, da so Picassova dela na Kitajskem prvič predstavili leta 1983, ob tem, ko se je na obisku v Pekingu mudil tedanji francoski predsednik Francois Mitterrand. A ta razstava je obsegala zgolj 33 del slovitega španskega umetnika.

Kot zanimivost je agencija povzela besede organizatorjev, da je bil ob tokratni postavitvi velik izziv prevoz izbranih, 800 milijonov evrov vrednih del na Kitajsko. Zavarovalnica je namreč zahtevala, da zbirko na Kitajsko prepeljejo na sedmih ločenih letalih. Razstava bo v Pekingu sicer na ogled do 1. septembra.

Slikar, grafik in kipar Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral pa v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Umrl je v Mouginsu. V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz.