Slovenija 18.6.2019 0:30

Z Zornom na čelu začetek jubilejnega, 60. Jazz festivala Ljubljana

Ljubljana, 18. junija - Po koncertu Nine Virant bodo v parku pred Cankarjevim domom (CD) slovesno odprli jubilejni 60. Jazz festival Ljubljana. Sledil bo otvoritveni koncert Big Banda RTV Slovenija in slovenskih solistov iz New Yorka v Linhartovi dvorani. Že nocoj pa bo na festivalu nastopil letošnji veliki festivalski gost John Zorn z izvedbo projekta The Hermetic Organ.

Ljubljana. Festival Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob jubilejni izdaji sta umetniški vodji festivala Bogdan Benigar in Edin Zubčević oblikovala izjemno bogat program, zaradi česar bo Jazz festival Ljubljana po Benigarjevih besedah "eden najbolj zaznamovanih letošnjih jazz dogodkov v Evropi". Na nocojšnjem uvodnem koncertu bodo v ospredju slovenski glasbeniki mlajše in srednje generacije, ki živijo in delujejo v New Yorku - Jernej Bervar, Marko Črnčec, Vid Jamnik, Jan Kus, Igor Lumpert in Žan Tetičkovič. Vsak bo nastopil z eno avtorsko skladbo v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija.

Osrednji dogodek letošnje izdaje bosta večera v družbi avantgardnega ameriškega saksofonista, skladatelja, založnika in producenta Johna Zorna, ki se na festival vrača po desetih letih od nastopa na njegovi 50-letnici. Že nocoj bo Zorn kot darilo festivalu pred razprodano dvorano predstavil projekt The Hermetic Organ. V sredo bo sledil maraton Bagatelles, na katerem se bo z 20-minutnimi seti na odru izmenjalo kar 14 zasedb, ki jih sestavljajo "najbolj iskrivi glasbeniki utripajoče newyorške scene". Zornu bosta popoldne posvečeni tudi filmski projekciji.

Med velikimi imeni na letošnji festival prihaja britanska glasbenica Nubya Garcia, za sobotni sklep jubilejne izdaje pa bo poskrbela z grammyjema nagrajena ameriška zasedba Snarky Puppy. Rekordna bo tudi udeležba slovenskih glasbenikov, ki bodo predstavljali nove zasedbe in skladbe.

Ob festivalu je zasnovanih kar nekaj spremljevalnih dogodkov, pomembno prizorišče pa bo ponovno park pred CD, kjer se še posebej pestro celodnevno dogajanje obeta v soboto.