Svet 19.6.2019 6:00

Na zagrebškem festivalu svetovne književnosti septembra tudi Mojca Kumerdej

Zagreb, 19. junija - Več kot sto gostov iz 18 držav in treh celin se bo udeležilo bogatega programa letošnjega 7. festivala svetovne književnosti, ki bo potekal v Zagrebu med 8. in 14. septembrom. V družbi svetovno znanih avtorjev, kot je prvi dobitnik nagrade man booker Paul Beatty, bo tudi slovenska pisateljica Mojda Kumerdej, so napovedali organizatorji.

Ljubljana. Pisateljica Mojca Kumerdej. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Mojca Kumerdej.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Festival bodo odprli s pogovorom z enim najpomembnejših sodobnih španskih avtorjev Fernandom Aramburujem, književnost s špansko govorečih območij pa bo tudi v ospredju letošnje izvedbe, je napovedal direktor Seid Serdarević na nedavni predstavitvi v Zagrebu.

Napovedal je udeležbo na Hrvaškem izjemno priljubljenega argentinskega književnika Jorgeja Bucayja, eno največjih mlajših zvezdnic svetovne književnosti, Samanto Schweblin, prav tako iz Argentine, Lauro Restrepo iz Kolumbije in mlado špansko pesnico Eleno Medel.

Organizatorji pričakujejo, da bodo septembra v Zagreb pripotovali tudi "subverzivni in politično nekorektni satirik Paul Beatty, dobitnik najpomembnejše italijanske knjižne nagrade strega Nicola Lagioia ter Goncourtova nagrajenka in zvezdnica sodobne evropske književnosti Leila Slimani.

Tudi letošnji festival bo potekal v sodelovanju s slovenskih festivalom Vilenica, tako da bodo v Zagrebu gostili tudi vileniškega nagrajenca Dragana Velikića. Napovedali pa so tudi udeležbo Mojce Kumerdej, ki je na Hrvaškem dobila prevod knjige Temna snov.

Med hrvaškimi avtorji na festivalu bodo Julijana Adamović, Jurica Pavičić, Olja Savičević Ivančević in drugi.

Na programu so predvidene številne tribune, matineje za mlade, predavanja, omizja, razstave ter pesniški in filmski večeri. Med temami omizja bosta Svet brez zidov ob 30. obletnici padca berlinskega zidu in v luči napovedane izgradnje zidu med ZDA in Mehiko ter Vloga katedral danes in jutri po nedavnem požaru v pariški cerkvi Notre-Dame.

Med največjimi novostmi letošnjega festivala je tudi nova lokacija zagrebških programov, ki bodo potekali v Hrvaškem glasbenem zavodu.